Som i så mange andre tilfælde gælder det, at forebyggelse er bedre end bekæmpelse, og man bør indrette sit køkken eller lager, så forholdene bliver så ugunstige som muligt for skadedyrenes trivsel. Allerede under byggeriet bør man tænke på, at alle former for hulrum, revner og sprækker, der er store nok til at føderester og snavs kan samle sig, men for snævre til at de kan rengøres effektivt, kan være tilholdssteder for skadedyr. Reoler og skabe bør enten slutte fuldstændigt støvtæt til gulvet eller stå så frit, at man kan komme til under dem. Skabe og skuffer bør være fugefri, og man skal undgå væg- og loftsbeklædninger, bag hvilke, der skabes hulrum. Det må være et krav, at indkapslingen let kan fjernes fra maskiner og transportbånd i levnedsmiddelindustrien, så hyppig og effektiv rengøring ikke bliver et problem.
Fødevarer bør opbevares så køligt og tørt som muligt. På et lager bør varerne ikke stables lige op ad en ydermur. Bedst står de på lave tremmebænke, så der er ventilation på alle sider, og så man kan komme til at feje under dem.
At orden og renlighed er af betydning, siger sig selv. Smuld og affald i kroge og sprækker er alt for gode udviklingssteder for alle slags skadedyr til, at det kan betale sig at lade det ligge. I et køkken eller spisekammer vil opbevaring i tætsluttende dåser og krukker være udmærket, men ingen garanti, da varen jo kan være inficeret i forvejen. Mange skadedyr har også en utrolig evne til at finde vej ind i tilsyneladende tætte beholdere. Fødevarer bør ikke opbevares længere end højst nødvendigt. Specielt hvis man har haft problemer med skadedyr i køkkenet, vil det være fornuftigt at købe ind i mindre portioner og eventuelt opbevare de mest udsatte varer i køleskabet, indtil man er helt sikker på, at dyrene er udryddet.
Som omtalt opstår skadedyr ikke af sig selv, og et vigtigt led i forebyggelsen må gå ud på at søge at undgå infektion udefra. I en virksomhed vil dyrene ofte komme ind med råvarerne. Mistænkelige partier bør derfor undersøges og eventuelt behandles, inden de kommer ind på området eller i alle tilfælde opbevares så langt fra færdigvarerne som muligt. Returvarer og -emballage, tomme sække og beholdere med affald fra produktionen er også en meget almindelig smittekilde. Her gælder det samme: De bør opbevares vel adskilt fra råvarer, færdigvarer og pakkematerialer.
I en husholdning vil man tit få dyrene ind med kolonialvarer. Opdager man dyr i nyindkøbte varer, skal man i forhandlerens egen interesse gøre opmærksom på det, så han kan få undersøgt sit lager og få isoleret de angrebne partier. I en beboelsesejendom kan dyrene også komme fra andre lejligheder via rørgennemføringer o.lign. Til at holde mere eller mindre tilfældige flyvende insekter ude af fødevarefabrikker eller beboelser kan netsikring af vinduer og døre være en meget effektiv løsning. Til insektsikring af døre og porte, der på grund af trafik skal stå åbne, findes på markedet »lufttæpper«, hvor åbningen dækkes af en stadig luftstrøm, som insekter ikke kan passere.
Det vil altid være lettere at holde insekter og mider ude af fødevarevirksomheder, hvis et bælte på et par meters bredde umiddelbart op til soklen holdes fri for plantevækst. Bliver det nødvendigt at sprøjte eller pudre med gift for at holde uønskede indvandrere borte, kan det lettere gøres i en sådan gold zone uden uønskede virkninger på den øvrige fauna.