(Latin: Ephestia elutella)
Kakaomøllets smag går mest i retning af nødder, mandler, kakaobønner og tørret frugt, men også tobak kan kakaomøllene æde. Mærkeligt nok kan de tåle nikotinen. De opfører sig nogenlunde som melmøllene. Hunnerne kan lægge op til 260 æg, udviklingen fra æg til voksen varer 3-4 måneder ved 24 °C.
Betydning
Kakaomøllet er et alvorligt problem i chokolade-og tobaksindustrien. I øvrigt er der også andre møl, der kan komme ind i billedet som »chokolade-møl«, f.eks. det tofarvede frømøl og dadelmøllet.
Forebyggelse og bekæmpelse
På en virksomhed vil møllene næsten altid være kommet ind med råvarerne. I øvrigt kan spildte rester under hylder og skabe, i gammel emballage og i rester af gamle råvarepartier være arnesteder, som holder infektionen ved lige. Også i selve maskinerne kan der hist og her samle sig tilstrækkeligt med smuld, til at chokolademøl kan yngle. Er der først møl på fabrikken, vil der altid være risiko for, at der bliver lagt æg på de færdige varer, og så har man problemet med »orm« i chokoladen. Infektionen kan selvfølgelig også ske på et lager eller i butikken.
Larverne kan ikke trænge ind i hermetisk lukkede pakninger; men er der blot den mindste sprække, f.eks. ved foldninger, lægger hunmøllet æggene her, hvor lugten trænger ud, og de nyklækkede larver er i stand til at kravle ind til maden.
Hvis man ser et flagrende kakaomøl i en privat husholdning, eller pludselig opdager, at der kryber kakaomøl-larver op ad væggen, så vil arnestedet næsten altid være en pakke rosiner eller en pose med nødder eller mandler, der har fået lov til stå lovlig længe.