Duer og gråspurve kan være hyggelige husfæller, men i forbindelse med fødevarer må de betragtes som skadedyr. De kan forurene rå- og færdigvarer med ekskrementer, der kan indeholde Salmonella bakterier, svampesporer og andet, ligesom der kan komme fjer eller – i uheldige tilfælde – døde fugle i varerne. De æder af varerne og beskadiger emballagen, og må i denne sammenhæng opfattes som en slags vingede rotter. Endelig er fuglereder udklækningssteder for en lang række levnedsmiddelskadedyr, f.eks. frømøl og klannere.
Forebyggelse og bekæmpelse
Det er meget vigtigt, at der ikke er tilgængelig føde, så spild ved læsseramper, siloer osv. bør hurtigt fjernes. Bygninger bør så vidt muligt konstrueres, så fuglene ikke kan finde redepladser, og huller i muren tilmures eller forsynes med net. Gesimser kan sikres ved udspænding af ståltråd, eller ved at gøre dem skrå (mere end 45°) og glatte. Giftudlægning er ikke tilladt, men fugle kan bekæmpes ved skydning eller fældefangst, når særlige forhold taler for det – efter tilladelse fra naturstyrelsen. Spurve og duer vænner sig hurtigt til fugleskræmsler af forskellig slags, og skræmmelyde, hørbare eller i form af ultralyd, virker heller ikke. Der findes ikke afskrækkende duftstoffer til fugle.