Når man, eventuelt ved hjælp af tavler og beskrivelser, har konstateret, hvad det er for en art, det drejer sig om, vil man normalt også kunne finde frem til, hvilke varer, den kan angribe. I en fødevarevirksomhed vil bekæmpelsen som regel kræve ekspertbistand. I en husholdning kan man tit klare det selv, og en rimelig køreplan for bekæmpelsen vil være følgende:
- Tøm skabene og fjern eventuelt hyldepapir.
- Rengør skuffer og hylder omhyggeligt, bedst med en støvsuger, som kan fjerne dyr og krummer fra revner og sprækker. Vask bør ikke overdrives, da fugt gavner de fleste skadedyr.
- Undersøg varerne nøje, inden de sættes på plads. Man står sig normalt bedst ved at smide de angrebne varer væk.
- Er varen kun lettere angrebet, eller har man blot mistanke til den, kan den ofte reddes ved at blive gennemvarmet, f.eks. i en ovn. 60 °C i nogle minutter dræber alle stadier. En uges ophold i dybfryser vil have den samme virkning.
- Trods grundig rengøring vil det tit være nødvendigt at behandle utilgængelige revner og sprækker med insektgift. Det er klart, at der må stilles strenge krav til de midler, som skal bruges i et køkken eller på et fødevarelager med hensyn til ufarlighed for mennesker. Midler baseret på pyrethrin (s. 213) vil i de fleste tilfælde være de rimeligste til brug i et køkken.
Latest posts by Henri Mourier (see all)