(Latin: Siricidae)

To arter af træhvepse er almindelige i vore skove, kæmpetræhvepsen, Urocerus gigas, og den lille træhveps, Sirex juvencus.
De voksne hvepse er aktive på varme, solrige dage, og opsøger friskfældede eller svækkede stammer af nåletræ, fortrinsvis gran. Hunnen har i bagenden en kraftig læggebrod. Med den borer den gennem barken og anbringer æggene i veddet, et eller to i hvert hul. Sammen med æggene afsættes nogle svampesporer i træet, som spirer og gør træet mere fordøjeligt for larverne.
Når æggene klækker, begynder larverne at gnave sig frem gennem veddet. Under normale forhold bliver træhvepselarverne fuldvoksne på 2-3 år, men under dårlige betingelser, f.eks. hvis træet bliver tørt, kan udviklingen forlænges betydeligt, op til 10 år.
Spor
Flyvehullerne er cirkelrunde med helt skarpe kanter og en diameter på op til 10 mm. Gangene har også cirkulært tværsnit, men de kan se ovale ud, hvis de bliver skåret igennem på skrå. Boremelet er ret fint og uhyre tæt pakket. Det bliver på plads, selvom gangene skæres igennem på langs, og ligner nærmest plastisk træ. Det kan derfor være svært at opdage angrebet.
Betydning
Da træhvepsene kun lægger æg på frisk, barkklædt træ, er den eneste mulighed for at få dem ind i huset, at man får nyt tømmer med »indbyggede« larver. Der er ingen risiko for, at træhvepsene skal brede sig i huset, og der vil kun yderst sjældent være så mange larver i et stykke tømmer, at bæreevnen bliver svækket, så normalt er der ikke grund til at foretage sig noget. På den anden side kan træhvepsene godt anrette skader, når de gnaver sig ud.
træhvepselarver
De kan f.eks. fra strøer gå op gennem gulvbrædder og eventuel gulvbelægning, og de kan gnave sig ud gennem tagpaptage – ja endog blyplader. Der er mange eksempler på, at træhvepse fra angrebet træ har gnavet sig igennem elektriske installationer eller gennem varer på træhylder eller paller.
Nogle steder optræder træhvepsene som skadedyr i skovene. Det er baggrunden for, at træ, der eksporteres til Australien, skal være garanteret fri for træhvepse. Træhvepsene virker ret drabelige, og kan forårsage en del panik, hvor de dukker op. Det kan derfor være nyttigt at fastslå, at de ikke angriber mennesker og ikke kan stikke.
Forebyggelse og bekæmpelse
Forebyggelsen skal ske i skoven og på tømmerpladsen, ved at undgå at de barkklædte stammer ligger udsat for æglægning i træhvepsenes flyvetid. Normalt vil det ikke være nødvendigt at bekæmpe træhvepsene i tømmer. I de tilfælde, hvor træet skal være garanteret fri for træhvepselarver, er gas- eller varmebehandling muligheder.