(Latin: Camponotus herculeanus)
Herculesmyren er Europas største myre. Den findes over hele området, men er især knyttet til nåleskove. I Danmark har vi den kun i Nordsjælland og i Nordjylland. Dronningerne bliver knapt 2 cm lange, arbejderne fra 5 til 14 mm. Når en herculesmyre-dronning har parret sig, opsøger den en træstub, en fældet stamme, en telefonpæl eller lignende. Et levende træ kan også bruges, hvis dronningen kan finde ind til veddet gennem en sprække.
Dronningen gnaver en rede i træet, opforstrer et kuld arbejdere, og efterhånden vokser kolonien til en størelse på 2-3000 medlemmer. Herculesmyrer er altædende. De henter søde plantesafter, men lever også af insekter og andre smådyr. Herculesmyrer er overvejende aktive om natten, så man ser dem sjældent, selvom der bor en livskraftig koloni i huset.
Spor
Når herculesmyrene bygger rede indendørs, vil de normalt gøre det i træ, som er skjult i konstruktionen – f.eks. under gulve. De vælger fortrinsvis sundt nåletræstømmer til reden. Reden gnaves i det blødere vårved. På et tværsnit står høstveddet tilbage som regelmæssige ringe. På et længdesnit ses det som lameller, der hist og her gennembrydes af åbninger, der danner forbindelse mellem de forskellige gange. Myrerne skærer også huller ud til omverdenen, som en slags vinduer. De beboede gange holdes rene for smuld, som enten anbringes i hulheder i træet eller kastes ud af »vinduerne«.
Betydning
Det angrebne træ udhules og ødelægges fuldstændigt.
Forebyggelse og bekæmpelse
Forebyggelse er ikke mulig. Man må lokalisere rederne, bore huller ind til dem og behandle med et flydende træbeskyttelsesmiddel. En pudring af hulrummene med et insektpudder er også en mulighed.
De steder, hvor myrerne går ind og ud af huset, kan behandles med spærrebælter af insektlak. I visse situationer kan herculesmyrene bekæmpes med lokkemad, f.eks. flydende honning med borax.