Latin: Drosophila funebris
Hvis man lader en bananmad eller en overskåren tomat ligge på køkkenbordet, vil der tit indfinde sig nogle små gulligt-brune fluer, som flyver på en meget stilfærdig måde. I en husholdning kommer de også ofte til flasker med sjatter, f.eks. vin, mælk eller øl, og de går heller ikke af vejen for ketchup, marmelade eller eddike.
Eddikefluerne lægger deres æg direkte i disse ting, og efter et døgns forløb kommer larverne ud af æggene. De er fuldvoksne efter 4-5 dages forløb og forpupper sig så. De fluer, som klækker af pupperne, kan begynde at lægge æg, når de er 24 timer gamle, så når de har de helt rigtige forhold, kan de nå at udvikle sig og formere sig på under 10 dage.
I det daglige kan man godt blive irriteret på de små fluer, og for fabrikker, der laver marmelade eller henkoger frugt eller grøntsager, kan de være et alvorligt økonomisk problem. Forebyggende må man sørge for at opbevare ting, som fluerne tiltrækkes af på en sådan måde, at de ikke får lejlighed til at lægge æg på dem. Eddikefluerne – eller bananfluerne, som de også kaldes – er uhyre velegnede som forsøgsdyr, og de har lagt krop til en del af de mere epokegørende iagttagelser indenfor biologien, især arvelighedsforskningen.