• Skadedyr i hus og hjem
  • Væggelus, stik og kløe
  • Skadedyr i levnedsmidler
  • DPIL

Pestium.dk

Europas største infoside om skadedyr

Dansk flag Engelsk flagNorsk flagSvensk flagTysk flag
Du er her: Forside / Skadedyr i levnedsmidler

Skadedyr i levnedsmidler

Skadedyr i levnedsmidler“Skadedyr i levnedsmidler” er en oversigt over de dyr, man hyppigst finder i levnedsmidler i Danmark og i landene omkring Danmark. Vi har på forskellige måder i de enkelte kapitler og afsnit prøvet at besvare de spørgsmål, der oftest stilles om de pågældende dyr og om hvordan man forholder sig over for dem.

Vi tror, at bogen vil være en nyttig håndbog for dem, der i det daglige beskæftiger sig med levnedsmidlers hygiejne og kvalitet. Vi kan alle sammen komme ud for at skulle tage stilling til, hvad man skal stille op med et skadedyrsproblem i forbindelse med levnedsmidler, hvad enten vi er forbrugere, butikshandlende, dyrlæger, levnedsmiddelteknikere, virksomhedsledere eller desinfektører. Måske kan denne bog medvirke til, at mange mennesker med forskellig baggrund får lettere ved at snakke sammen om skadedyrsproblemerne.

Bogen gør ikke krav på at være fuldstændig eller fri for fejl. Skulle læseren få lyst til at komme med kommentarer, der ville kunne forbedre en eventuel senere udgave af bogen, er sådanne kommentarer meget velkomne.

Februar 1984
T.E. Hallas & H. Mourier
Statens Skadedyrlaboratorium

Forord til 2. udgave
Denne lille håndbog, som udkom for 30 år siden, blev dengang godt modtaget, især hos de professionelle skadedyrsbekæmpere og af andre, der beskæftiger sig med levnedsmidlers kvalitet. I mellemtiden er mange eksemplarer gået ud af brug fordi de enten er slidt op eller fordi flere af de oplysninger, vi giver om bekæmpelsesmidler, karantæneregler, rådgivning m.m. ikke længere er tidssvarende. Det prøver vi at råde bod på i denne opdaterede udgave af Skadedyr i Levnedsmidler.

Februar 2014
T.E. Hallas & H. Mourier

Nu samles trådene og vi har med gennemarbejdningen af “Skadedyr i levnedsmidler” endelig et komplet værk, der ligger tilgængeligt online. Fagpersonale, såvel som private interesser kan nu have glæden af at få indblik i de 3 bøger, der i mange år har hjulpet både zoologer, undervisere, skadedyrsbekæmpere m.fl. til at identificere insekter og dyr, der findes i den danske fauna. Læsematerialet er rigeligt, og vi har fået lavet ny tegninger af enkelte dyr – og der er flere på vej. Jeg er stolt af dette projekt og håber, at det vil blive positivt modtaget. Min begejstring for online udgivelsen beror på, at der nu er materiale af høj kvalitet tilgængeligt for alle på nettet.

April 2014
Tommy Egebjerg Hansen

  • About
  • Latest Posts
Henri Mourier
Biolog fra Københavns Universitet at Statens Skadedyrslaboratorium
Forfatter til bøger og artikler:
"Skadedyr i Hus og Hjem"
"Væggelus - Stik og kløe"
"Skadedyr i Levnedsmidler"
"Husets Dyreliv"
"Skadedyr i Træ"
"Stuefluen"
Latest posts by Henri Mourier (see all)
    Skadedyr i levnedsmidler
    Indledning
    Et gammelt problem
    Skadedyrene konkurrerer med os om maden
    Skadedyr kan ødelægge varerne
    Hvorfor ikke bare spise dyrene med?
    Nogle smådyr er usunde at spise
    Allergi over for levnedsmiddelskadedyr
    Smittespredning
    Hvor kommer dyrene fra?
    Synanthrope arter
    (1) Husmiden og kornmiden
    (2) Ovnfisken og sølvkræet
    (3) Den tyske kakerlak og skovkakerlakken
    (4) Kastaniebrun rismelbille og almindelig rismelbille
    (5) Jordnøddebillen og den savtakkede kornbille
    (6) Tobaksbillen og brødbillen
    (7) Rissnudebillen og kornsnudebillen
    (8) Faraomyren og den sorte havemyre
    Historien om lysolbillen
    Dyr i fuglereder
    Skimmelfaunaen
    Lidt om dyrenes bygning og opførsel
    Insekternes ydre
    Insekternes indre
    Insekternes udvikling
    Insekternes sanser
    Om hensigtsmæssig adfærd
    Vand og fugtighed
    Temperaturen
    Det, dyrene lever af og lever I
    Luften
    Om mider
    Insektplanche og Identifikation
    De enkelte arter
    Mider
    Melmiden
    Kornmiden
    Husmiden
    Kødmiden
    Sveskemiden
    Ostemiden
    Husstøvmiderne
    Rovmiden
    Sølvkræ
    Sølvkræet
    Ovnfisken
    Kakerlakker
    Den tyske kakerlak
    Den orientalske kakerlak
    Den brunstribede kakerlak
    Den amerikanske kakerlak
    Bekæmpelse af kakerlakker
    Fårekyllinger
    Ørentviste, den almindelige ørentvist
    Støvlus
    Sommerfugle
    Melmøllet
    Kakaomøllet
    Dadelmøllet
    Frømøllet
    Det tofarvede frømøl
    Kornbiller
    Den savtakkede kornbille
    Jordnøddebillen
    Den rustfarvede kornbille
    Melbiller
    Melbillen
    Den lille melbille
    Lysolbillen
    Rismelbillen
    Den kastaniebrune rismelbille
    Korngnaveren
    Borebiller
    Brødbillen
    Tobaksbillen
    Bostrychidae
    Kornkapucineren
    Snudebiller
    Kornsnudebillen
    Rissnudebillen
    Majssnudebillen
    Bønnebiller – Bønnebillen
    Kaffebønnebille
    Klannere
    Flæskeklanneren
    Husklanneren
    Hudeklanneren
    Khaprabillen
    Amerikansk klanner
    Myrebiller
    Den rødbenede koprabille
    Den rødbrystede koprabille
    Den blå koprabille
    Tyvbiller
    Den australske tyvbille
    Den almindelige tyvbille
    Messingtyven
    Den runde tyvbille
    Skimmelbiller
    Fluer
    Stuefluen
    Den lille stueflue
    Spyfluer
    Den store kødflue
    Ostefluen
    Bananfluer
    Årevingede insekter
    Den sorte havemyre
    Faraomyren
    Gedehamse (hvepse)
    Fugle
    Duen
    Gråspurven
    Forebyggelse og bekæmpelse af fugle
    Gnavere
    Husmusen
    Halsbåndmusen
    Musesikring
    Musebekæmpelse
    Den brune rotte
    Den sorte rotte
    Rottesikring
    Rottebekæmpelse
    Imaginære dyr
    Levnedsmiddelskadedyrenes nicher
    A: Skraldemands-nichen
    B: Frøæder-nichen
    C: Dødt plantevæv-nichen
    D: Søde ekskrementer-nichen
    E: Ådsel-nichen
    Forebyggelse og bekæmpelse, integreret bekæmpelse
    A. Inspektion af virksomheden og dens omgivelser
    Omgivelserne
    Lokalerne
    Undersøgelse af råvarer og levnedsmidler på stedet
    Prøvetagning
    Laboratoriemetoder til pavisning af skadedyr i fødevarer
    B. Problemformulering
    C. Forebyggelse og bekæmpelse
    1. Hensigtsmæssig indretning af virksomheden
    2. Hensigtsmæssig drift
    3. Udelukkelse, sikring af bygningerne
    4. Emballage
    5. Ikke-kemiske bekæmpelsesforanstaltninger
    6. Kemisk bekæmpelse
    D. Effektiv overvågning og kommunikation
    Nogle praktiske oplysninger
    Emneregister
    Zoologisk register

    Copyright © 2022 · Forlaget Pestium A/S · Europas største vidensdatabase om skadedyr
    Kopiering og gengivelse uden tilladelse retsforfølges uden forudgående varsel