Latin: Ceratopogonidae
Mitter er generelt ikke et stort problem i Danmark, da vi kun har nogle få arter mitter herhjemme. Dog kan der nogle gange opstå meget store antal af mitter i én sværm, hvilket kan føre til slemme skader på personer og dyr. Mitter er nemlig særdeles effektive blodsugere, som særligt går efter følsomme områder som øjne, hårgrænse, armhuler og lignende.
Mitten har nære relationer til myggen, men mitter opholder sig typisk kun udendørs.
Udseende
En mitte ligner for det utrænede øje en helt almindelig myg – bare meget mindre. Mitter er faktisk så små, at de kan være svære for øjet at opfange. En mitte er nemlig 1-2 mm lange i gennemsnit. Derfor er det nemmest at se dem, når de sværmer i større flokke.
Der er indtil flere forskellige arter mitter, ligesom der er flere forskellige arter myg. Mitter har, ligesom myg, vinger, og disse vinger sidder fladt over ryggen, når mitten forholder sig i ro. Hos nogle arter mitter kan disse vinger have flotte plettegninger, selvom disse igen vil være svære for et menneske at opfange. Man vil typisk se hunmitter, da det kun er hunnerne, der er blodsugere. Dog ligner hannerne og hunnerne hinanden.
MItter forveksles ofte med Thrips.
Biologi og adfærd
Mitter holder af fugtigt og lunt vejr, så man kan særligt se dem være aktive på sommeraftener og tidligt om morgenen i samme sæson. Mitter kan særligt observeres flyve rundt i større antal, lige før solen går ned, og lige før solen står op. Selvom vi i Danmark kun har få mittearter, kan de under de korrekte forhold findes stort set alle steder. Forskellige arter holder nemlig af forskellige lokalitetstyper, men overvejende holder de til i vådområder, da de yngler bedst her.
Som så mange andre insekter har mitter et larvestadie. Faktisk har de hele fire larvestadier, men de befinder sig typisk det samme sted igennem alle fire larvestadier. Først som fuldvoksne mitter begynder de at søge mod føde.
Skade
Mitter kan være til skade for mennesker, da de er blodsugere. Da de er en type myg, suger hunnerne blod, men generelt ses mitter hovedsageligt udendørs. De trænger sjældent ind i huse og andre beboelser, selvom der har været henvendelser fra Københavns Sydhavn og Amager førhen.
Mitter anses for at være en af de mere irriterende myg, da de særligt går efter tynd hud, når de bider. Tynd hud har tendens til at sidde på områder af kroppen, der er særligt følsomme, såsom øjnene og hårgrænsen. Som med de fleste andre typer stik fra myg, vil et bid fra en mitte føre til kløe og brændende fornemmelse. Særligt kraftige reaktioner opfattes ved kraftig hævelse. I svære tilfælde kan der også opstå ødem, feber, kvalme og besvimelse.
Bemærk desuden, at særligt landmænd og andre med husdyr skal være opmærksomme på mitter. Gentagne angreb fra mitter kan nemlig føre til allergiske reaktioner hos kvæg, får og heste. Der er dog ikke fundet tegn på, at mennesker kan udvikle allergi ved hyppige mitteangreb.
Forebyggelse og bekæmpelse
Mitter angriber hovedsageligt udenfor. Derfor kan det altid betale sig at opholde sig indendørs om aftenen, hvis man er i et område, der generelt har problemer med myg. Ligeledes bør man sætte sine husdyr i stald, så disse også kan være i fred for mitteangreb.
Hvis man gerne vil være udenfor, kan man benytte sædvanlige midler til at afskrække myg, altså de typiske cremer og salver, som gør, at myg ikke vil lande på en. Man skal være omhyggelig med disse midler, og man skal være opmærksom på, hvor længe det virker. Gennemsnitligt virker afskrækningsmidler i nogle timer. I enkelte sjældne tilfælde kan en sværm af mitter gå på angreb samtidig. I disse tilfælde anbefales blot at løbe så langt væk, så hurtigt man overhovedet kan. Hvis man efterfølgende opdager mange bid på sig selv eller pårørende, vil det være en god idé at tage kontakt til en læge.