Latin: Limax flavus og Limax maximus
Når du ser en snegl indendørs i Danmark, er der oftest tale om land-lungesnegle. Snegle i beboelser er typisk kældersnegle, der på latinsk hedder Limax flavus eller gråsnegle, som på latinsk kaldes Limax maximus. Der er altså forskellige sneglearter at finde i danske hjem.
Udseende
Fællestrækket for land-lungesnegle er, at de ikke har et hus. Ses der på den enkelte snegleart, er de dog forskellige i både størrelse og udseende.
Kældersneglen er 7-10 centimeter lang og har netagtige tegninger samt mørke pletter på sin lysegrå hud. Gråsneglen er større med sine 15 centimeter lange krop. Denne snegleart er ligeledes grålig, men den ses ofte med et rødligt skær. Her er bagkroppen med mørke længdestriber, mens forkroppen er marmoreret.
Biologi og adfærd
Både gråsnegle og kældersnegle er at finde nær eller i beboelse, udhuse, kældre og lignende. Deres tilværelse er lyssky, og derfor titter de kun frem på mørke dage eller om natten. Når der er dagslys, skjuler de sig på steder, der er fugtige.
Begge sneglearter er altædende, og dermed ernærer de sig af dyrisk, dødt materiale og planter. Når sneglene lægger æg, gøres dette i sommerhalvåret. Æggene er rimelig store og lægges i klumper under brædder, sten og lignende områder. Det er nemlig vigtigt for sneglene at anbringe æggene steder, hvor der er fugtigt og beskyttelse.
Skade
Land-lungesnegle gør ingen skade i sig selv. Findes kældersnegle eller gråsnegle i områder, kan det dog være et tegn ophobning af meget fugt – enten under gulvene, i kælderen eller rummene.
Derudover kan snegleforekomsten også være et tegn på, at afløb eller kloakker fejler noget. Her vælger sneglene deres tilholdssted, hvor de har nem adgang til bygningen. F.eks. er gamle og ubrugte rørstrækninger arnested for snegleplager, hvis de ikke lukkes effektivt eller fjernes.
Forebyggelse og bekæmpelse
Selvom gråsnegle og kældersnegle ikke gør nogen form for skade, skal deres forekomst alligevel tages seriøst. Fugtighed kan nemlig medføre stor risiko for angreb af svamp i træværk, og af denne grund er det nødvendigt at se, hvorvidt forbedringer kan foretages. Især dræning af grund eller forbedret ventilation er fordelagtigt. Derudover anbefales det at nedløbsriste, afløb og tagrender sikres, at de er ok.
Normalvis vil ovenstående forholdsregler drive sneglene væk, således de forsvinder. Er dette ikke tilfældet, findes der heldigvis sneglegift. Her gælder det om at lægge sneglegiften ud i de områder, hvor sneglene ses, eller hvor deres krybespor befinder sig. Sneglegift kan købes hos havecentre og materialister.
Når sneglegift anvendes, er det væsentligt at følge brugsanvisningen nøje. Håndteres giften ikke korrekt, kan det få negative konsekvenser for omgivelserne eller ikke have den rette effekt. Derfor skal du følge brugsanvisningen nøje. Brugsanvisningen er typisk at finde på midlets etikette. I det lange løb er det ikke nok blot at udlægge gift for at være sneglefri. Det kræver, at føromtalte fejl i og omkring bygningen er genoprettet. Herved skabes der ikke levedygtige forhold for sneglene, og de vil derfor søge andre steder hen. Det er altså altafgørende, at fugtige omgivelser bekæmpes og forebygges, hvis kældersnegle og gråsnegle ikke ønskes indendørs.