Pestium.dk

Europas største infoside om skadedyr

  • Skadedyr i hus og hjem
  • Væggelus, stik og kløe
  • Skadedyr i levnedsmidler
  • DPIL
You are here: Home / DPIL / Skadedyr i fødevarer

Skadedyr i fødevarer

Hvis du opdager nogle former for dyr i dit eller virksomhedens køkken – og specielt i madvarer – er det nødvendigt at undersøge, hvor dyrene stammer fra. Størstedelen af tiden kommer dyrene fra poser med gryn, mel, tørrede frugter, krydderier, mandler, nødder og lignende, som ikke er rørt ved over længere tid. Det er vigtigt at reagere ved skadedyrsangreb i fødevarer. De forskellige insekter kan nemlig inficere levnedsmidler, forurene færdige produkter og forårsage skade.

Nogle dyrearter spreder sig gennem rørgennemføringer, mens andre dyrearter faktisk lever i omgivelserne. Det betyder, at dyr i madvarer ikke nødvendigvis har udviklet sig i madvarerne, og der kan altså være andre tilstedeværelsesårsager. Er der tale om andre årsager til deres tilstedeværelse såsom høj luftfugtighed, skal specielle bekæmpelsesmetoder tages i brug – og altså ikke på den beskrevne måde nedenfor.   

Blandt de mest almindelige skadedyr i fødevarer finder du:

  • Flæskeklanner (typisk i tørkost til kat og hund)
  • Brødbille
  • Melmide
  • Jordnøddebille
  • Savtakket kornbille
  • Rismelbille
  • Tofarvet frømøl
  • Tobaksbille

Skadedyrsbekæmpelse i køkkenets fødevarer

Først og fremmest gælder det om at undersøge alle angrebne fødevarer, hvorefter de kasseres. Hvis en fødevare blot mistænkes angrebet, kan fødevaren reddes ved gennemvarmning ved 60 grader i en time eller 80 grader i et par minutter. Derudover kan fødevarerne sættes nogle døgn i en dybfryser ved -18 grader. Alle tre bekæmpelsesmetoder vil dræbe insekterne og alle stadier deraf.

Dernæst rengøres hylder, skabe og skuffer omhyggeligt. Støvsug alle sprækker og revner og fjern eventuelt hyldepapir inden rengøring. Du fristes måske til at afvaske området med sæbevand eller salmiakspiritus, men dette har faktisk ikke nogen påvirkning på skadedyrene. Faktisk kan det have den modsatte effekt, da den tilførte fugt vil gavne dyrene. Derfor er oprydning og grundig rengøring med støvsuger nok i de fleste tilfælde.

Idet skadedyrene kan sprede sig langt omkring, kan du i en periode efter behandlingen fortsat støde på dyrene. Af denne grund er det essentielt, at du ligeledes sørger for at forebygge skadedyrsangreb.

Det kan i nogle tilfælde være påkrævet at anvende insektgiftmiddel. Dette vil hurtigere reducere skadedyrsantallet. Her er det vigtigt, at du kun bruger midler, som rent faktisk er godkendt til formålet. Sørg for at følge brugsanvisningerne nøje og vær opmærksom på, at ikke alle insektmidler må bruges på områder, hvor der forarbejdes og opbevares fødevarer. Dette kan du læse mere om på etikken af produkterne. Typisk fås insektmidler som lak, pudder, sprøjtemidler eller aerosoler. Fjern først madvarerne og anvend så insektmidlet i skuffers og skabes revner samt i sprækker ved paneler, mellem væg og skab, ved rørgennemføringer samt andre områder, hvor støvsugeren ikke kan komme til.

Forebyggelse af skadedyr i fødevarer

Som sagt er det væsentligt at forebygge skadedyrsangreb i fødevarer. For at forebygge skal alle fødevarer opbevares så køligt og tørt som muligt. Her er det en fordel at anvende lukkede plastikposer og beholdere med tætsluttede låg. Hvis der er fødevarer, som ikke anvendes særlig ofte, er det en god idé at undersøge begyndende skadedyrsudvikling med jævne mellemrum.

Hvis køkkenet før er blevet angrebet af skadedyr, anbefales det, at der i den første tid købes mindre portioner, når der handles. Det er ligeledes fordelagtigt at opbevare de udsatte fødevarer inde i køleskabet frem til det tidspunkt, hvor skadedyrene med sikkerhed er helt væk. Sørg derudover for ekstra støvsugning i sprækker og revner samt ved paneler. Herved fjernes omstrejfende skadedyr. For at være helt sikker på, at nye skadedyr ikke føres ind i køkkenet igen, kan fødevarer såsom mandler, nødder, gryn og mel placeres i fryseren ved -18 grader i to døgn, inden fødevarerne stilles i skuffen eller på hylden. På denne måde minimeres risikoen for, at nye skadedyr finder sin vej ind i køkkenet igen.

  • About
  • Latest Posts
Henri Mourier
Biolog at Statens Skadedyrslaboratorium
Forfatter til bl.a. bøgerne:
"Skadedyr i hus og hjem"
"Væggelus - Stik og kløe"
"Skadedyr i levnedsmidler"
"Husets dyreliv"
"Skadedyr i træ"
"Stuefluen"
Latest posts by Henri Mourier (see all)

    Kilder

    Statens Skadedyrslaberatorium
    Skadedyrslaboratoriet
    Pestium.dk
    Henri Mourier

    DPIL.dk

    Almindelig borebille
    Amerikansk klanner
    Australsk tyvbille
    Bananfluer
    Barkbiller
    Bier
    Bladrandbillen
    Blød borebille
    Bolværksbille
    Boresnudebiller
    Brun pelsklanner
    Brun træbuk
    Brunmider
    Brunstribet kakerlak
    Brødbille
    Bænkebidere
    Bøgebuk
    Bønnebille
    Chokolademøl
    Dræbersnegl (PDF side 25 via Naturstyrelsen.dk)
    Duemide
    Duer
    Egens borebille
    Faraomyre
    Fladlus
    Flagermus (Arter)
    Flæskeklanner
    Fnatmide
    Frømøl
    Fuglelopper
    Fuglemider
    Fårets lusflue
    Gedehamse (Hvepse)
    Glimmerbøsser
    Græsflue
    Guldøje
    Gul myre
    Herkulesmyre
    Honningbier
    Hovedlus
    Sådan kæmmer du lus ud af håret
    Humlebier
    Humlevoksmøl
    Hundelopper
    Husbuk
    Husedderkop
    Husflåt
    Husfårekylling
    Husklanner
    Husmide
    Husmår
    Husstøvmider
    Hvepse
    Hvepsebuk
    Iberisk skovsnegl
    Jordbier
    Jordnøddebille
    Kattelopper
    Klistermøl
    Klyngeflue
    Klæger
    Koprabiller
    Kornsnudebille
    Lagermider
    Lille stueflue
    Lus
    Lusfluer
    Lysolbille
    Løbebiller
    Mariehøns
    Melbille
    Melmide
    Melmøl i husholdningen
    Melmøl i industrien
    Menneskeloppe
    Mitter
    Mosegris
    Mosskorpioner
    Muldvarp
    Murbier
    Murerbier
    Mus
    Myg
    Myrer
    Møl i fødevareindustrien
    Møl i tekstiler
    Mår
    Orangemyre
    Parketbiller
    Pelsklanner
    Pelsmider
    Rismelbille
    Rissnudebille
    Rottehaler
    Rotter
    Rovbiller
    Ræv
    Rød blomsterbuk
    Rådborebille
    Savtakket kornbille
    Skadedyr i ejendomme – Lovgrundlag
    Skadedyr i fødevarer
    Skimmelbiller
    Skolopendre
    Skovflåt
    Snegle i huset
    Snyltehvepse
    Sommerfuglemyg
    Sort havemyre
    Splintvedbiller
    Springhaler
    Spyfluer
    Stikmyg
    Stor gedehams
    Stuefluer
    Støvlus
    Støvtæge
    Svampemyg
    Sølvkræ
    Tagorm
    Tobaksbille
    Tofarvet frømøl
    Trips
    Træhvepse
    Træorm
    Tusindben
    Tysk kakerlak
    Tæppebiller
    Violbuk
    Væggelus
    Væksthusgræshoppe
    Øresnudebiller
    Ørentvist

    Til toppen

    Copyright © 2021 · Forlaget Pestium A/S · Europas største vidensdatabase om skadedyr
    Kopiering og gengivelse uden tilladelse retsforfølges uden forudgående varsel