Hvis du opdager nogle former for dyr i dit eller virksomhedens køkken – og specielt i madvarer – er det nødvendigt at undersøge, hvor dyrene stammer fra. Størstedelen af tiden kommer dyrene fra poser med gryn, mel, tørrede frugter, krydderier, mandler, nødder og lignende, som ikke er rørt ved over længere tid. Det er vigtigt at reagere ved skadedyrsangreb i fødevarer. De forskellige insekter kan nemlig inficere levnedsmidler, forurene færdige produkter og forårsage skade.
Nogle dyrearter spreder sig gennem rørgennemføringer, mens andre dyrearter faktisk lever i omgivelserne. Det betyder, at dyr i madvarer ikke nødvendigvis har udviklet sig i madvarerne, og der kan altså være andre tilstedeværelsesårsager. Er der tale om andre årsager til deres tilstedeværelse såsom høj luftfugtighed, skal specielle bekæmpelsesmetoder tages i brug – og altså ikke på den beskrevne måde nedenfor.
Blandt de mest almindelige skadedyr i fødevarer finder du:
- Flæskeklanner (typisk i tørkost til kat og hund)
- Brødbille
- Melmide
- Jordnøddebille
- Savtakket kornbille
- Rismelbille
- Tofarvet frømøl
- Tobaksbille
Skadedyrsbekæmpelse i køkkenets fødevarer
Først og fremmest gælder det om at undersøge alle angrebne fødevarer, hvorefter de kasseres. Hvis en fødevare blot mistænkes angrebet, kan fødevaren reddes ved gennemvarmning ved 60 grader i en time eller 80 grader i et par minutter. Derudover kan fødevarerne sættes nogle døgn i en dybfryser ved -18 grader. Alle tre bekæmpelsesmetoder vil dræbe insekterne og alle stadier deraf.
Dernæst rengøres hylder, skabe og skuffer omhyggeligt. Støvsug alle sprækker og revner og fjern eventuelt hyldepapir inden rengøring. Du fristes måske til at afvaske området med sæbevand eller salmiakspiritus, men dette har faktisk ikke nogen påvirkning på skadedyrene. Faktisk kan det have den modsatte effekt, da den tilførte fugt vil gavne dyrene. Derfor er oprydning og grundig rengøring med støvsuger nok i de fleste tilfælde.
Idet skadedyrene kan sprede sig langt omkring, kan du i en periode efter behandlingen fortsat støde på dyrene. Af denne grund er det essentielt, at du ligeledes sørger for at forebygge skadedyrsangreb.
Det kan i nogle tilfælde være påkrævet at anvende insektgiftmiddel. Dette vil hurtigere reducere skadedyrsantallet. Her er det vigtigt, at du kun bruger midler, som rent faktisk er godkendt til formålet. Sørg for at følge brugsanvisningerne nøje og vær opmærksom på, at ikke alle insektmidler må bruges på områder, hvor der forarbejdes og opbevares fødevarer. Dette kan du læse mere om på etikken af produkterne. Typisk fås insektmidler som lak, pudder, sprøjtemidler eller aerosoler. Fjern først madvarerne og anvend så insektmidlet i skuffers og skabes revner samt i sprækker ved paneler, mellem væg og skab, ved rørgennemføringer samt andre områder, hvor støvsugeren ikke kan komme til.
Forebyggelse af skadedyr i fødevarer
Som sagt er det væsentligt at forebygge skadedyrsangreb i fødevarer. For at forebygge skal alle fødevarer opbevares så køligt og tørt som muligt. Her er det en fordel at anvende lukkede plastikposer og beholdere med tætsluttede låg. Hvis der er fødevarer, som ikke anvendes særlig ofte, er det en god idé at undersøge begyndende skadedyrsudvikling med jævne mellemrum.
Hvis køkkenet før er blevet angrebet af skadedyr, anbefales det, at der i den første tid købes mindre portioner, når der handles. Det er ligeledes fordelagtigt at opbevare de udsatte fødevarer inde i køleskabet frem til det tidspunkt, hvor skadedyrene med sikkerhed er helt væk. Sørg derudover for ekstra støvsugning i sprækker og revner samt ved paneler. Herved fjernes omstrejfende skadedyr. For at være helt sikker på, at nye skadedyr ikke føres ind i køkkenet igen, kan fødevarer såsom mandler, nødder, gryn og mel placeres i fryseren ved -18 grader i to døgn, inden fødevarerne stilles i skuffen eller på hylden. På denne måde minimeres risikoen for, at nye skadedyr finder sin vej ind i køkkenet igen.