Latin: Lyctinae
Splintvedbiller er også kendt under navnet parketbiller. Denne billeart tilhører slægten Lyctus, hvor flere varianter af arten findes. I Danmark er den naturligt forekommende art Lyctus linearis, hvorimod Lyctus brunneus oprindeligt er en nordamerikansk art. Lyctus brunneus er at finde over hele verden, og den er også almindelig herhjemme.
Udseende
Udseendemæssigt ligner de to arter meget hinanden. De er aflange og rødbrune til sorte i farven. De har to ydre antenner, der danner en lille krølle for enden. Når billerne er fuldvoksne, er de 2,5 – 8,0 mm lange, samtidig med de er en anelse fladtrykte. Larverne kan blive 5-6 mm lange, og disse er gulhvide og c-formede med undtagelse af hovedet, der har mørkebrune kæber og gulbrunt hoved.
Biologi og adfærd
Adfærdsmæssigt er de to arter ligeledes meget ens. Spiltvedbillen er en gruppe træborende biller, som på verdensplan omfatter 70 arter. Den almindelige spiltvedbille (Lyctuc Linearis) er især tilknyttet storporet løvtræ såsom valnød, ask og eg. Derudover kan billerne også leve i bambus og mange andre træsorter af tropisk art. Billerne angriber kun hårde, ubehandlet træsorter, og de angriber sjældent træ, der er over 10 år gammelt, da de foretrækker friskt træ.
Hunnerne lægger op til 50 æg i splintveddets porer. Når larven er udviklet fuldt ud, gnaver den sig under overfladen af træet, og det er netop her, at larven forpupper sig. Inde i puppen forvandler larven sig til en voksen splintvedbille. Herefter forlader billen træet via et mindre flyvehul, der er rundt og har en diameter omkring 1mm.
Larvegangene er runde og ligeledes 1mm i diameteren, de kan gå alle veje ind i træet. Boremelet er lyst, meget fint og løst pakket.
Normalvis viser voksne splintvedbiller sig fra juni til august. Er betingelserne passende, kan de dog vise sig allerede i løbet af februar måned. Typisk tager udviklingen fra æg til larve til fuldvoksen cirka et år. Er træet stivelsesfattig, og betingelserne dårlige kan udviklingen dog forlænges helt op til fire år.
Skade
Larverne lever af splintveddets cellers stivelse, og efterhånden bliver træet omdannet til fint og talkumagtigt støv med en ydre og tynd skal som omgivelse. Laverne og billerne angriber ikke det hårde kerneved, hvor der ikke er stivelse.
Igennem de seneste år har splintvedbiller fået en stor betydning. Dette skyldes, at man i højere grad bruger et stort antal storporet tropisk træ til væg-, gulv- og møbelbeklædning. Det betyder altså, at når træet er blevet varmetørret, samt inden træet sendes til afskibning fra sit oprindelsesland, risikerer træet at blive angrebet af billerne.
Larverne kan ødelægge genstande i boligen fuldstændig, og billerne kan sprede sig til andre genstande af hårdt, ungt og ubehandlet træ.
Forebyggelse og bekæmpelse
For at forebygge splintvedbillerne skal træers overflade behandles. Det skal træet især ved endefladerne, da det er her, porerne findes. Brug træbeskyttelsesmiddel, som er beregnet til formålet i form af beskyttelse mod husbukke og borebiller. Dog er det typisk ikke relevant at forebygge med behandling.
Skulle splintvedbillerne alligevel angribe, er det igen godkendt træbeskyttelsesmidler, der skal tages i brug. Ligesom ved den forebyggende behandling skal midlet være egnet til beskyttelse mod husbukke og borebiller.
Dog er det væsentligt at være opmærksom på, at overfladebehandlet træ såsom lakeret og malet træ ikke har mulighed for at optage midlet tilstrækkeligt. Dette skyldes, at beskyttelsesvæsken blot kan suges op gennem flyvehuller. I sådanne tilfælde skal du dermed være klar på at gentage behandlingen ad flere omgange – eller ty til andre bekæmpelsesmetoder.
En anden bekæmpelsesmåde er brug af varmebehandling af træet. Her er det vigtigt, at træet tåler opvarmning, da det ellers ikke er praktisk muligt med denne behandlingsform. Træet skal gennemvarmes, således træet når en temperatur på omkring 60 grader – og denne temperatur må ikke nås i mindre end seks timer. Herved dræbes alle stadier af splintvedbillen. Er der tale om splintvedangreb i genstande af mindre størrelse, kan billerne også bekæmpes via frysning. Her skal genstanden fryses ved -18 grader i 72 timer.
Man bør altid kontrollere nyindkøbte trævarer, møbler mm. for flyverhuller.