Latin: Lepisma Saccharina
Sølvkræ er et lille skinnende kræ med flere ben og følehorn. Sølvkræ kaldes også sølvfisk på grund af dets skinnende overflade, som kan minde lidt om skæl fra en fisk. Sølvkræ siges at have levet på jorden i mere end 300 millioner år. Siden da har de levet i det meste af verden og er altså også meget almindelige i de danske hjem. I varmere lande lever de udendørs under sten og lignende, men i Danmark lever de primært indenfor, da de lever godt i varme og i fugt.
Sølvkræet kan blive op til fem år gamle, hvilket er temmelig meget. De lægger til gengæld kun meget få æg, hvilket vejer godt op mod den lange levetid.
Udseende
Der findes to forskellige arter af sølvkræ. Den ene er den mest almindelige, som hedder Lepisma saccharina, og som bliver op til en centimeter lang med den sølvglinsende krop. Den anden art er Thermobia domestica, som også bliver kaldt ovnfisken, og som kan blive op til to centimeter lang. Den kan kendes ved, at den ikke er lige så sølvglinsende som det almindelige sølvkræ.
Sølvkræet har to lange antenner og tre haletråde. Haletrådene er mindre end en halv kropslængde.
Biologi og adfærd
Sølvkræet eller sølvfisken trives bedst i fugtige omgivelser. Derfor findes den ofte i badeværelser og køkkener, hvor det er fugtigt. Det kan eksempelvis være i badekar og under håndvasken. Ofte finder man den også i bunden af badekarret, fordi den ikke kan komme op. Sølvkræet kan nemlig ikke kravle på lodrette eller glatte flader. Den anden art, ovnfisken, trives til gengæld på varmere og mere tørre steder, men den er ikke så fremkommen i Danmark.
Sølvkræet bevæger sig helst om natten, fordi det er lyssky. Det er også om natten, at det finder sin føde. Derfor er sølvkræet ofte i revner og sprækker om dagen, så det forbliver i mørket. Det er derfor også her, du kan finde kræet, og hvor du skal huske at støvsuge, hvis du gerne vil af med det. Det er også i revner og sprækker, at sølvkræet lægger sine æg, og hvor de udklækkes. Fra ægget klækkes, og til sølvkræet er kønsmoden, går der cirka seks måneder.
Sølvkræet lever af stivelses- og sukkerholdige stoffer. Den spiser bl.a. brødkrummer, avispapir, tapetklister og lignende.
Skade
Da sølvkræ tiltrækkes af især stivelse, findes de ofte i madvarer med stivelse i og i tapetet, der også er fuld af stivelse. De spiser altså stivelsen, hvilket kan give skade på eksempelvis tapetet og kan være uhygiejnisk i madvarer. Sølvkræet kan også spise papir – især hvis det er fugtigt. Man har også oplevet, at sølvkræet har gnavet hul i diverse tekstiler. De kan derfor være til stor gene mange steder.
Sølvfisk har her ødelagt frimærker
Forebyggelse og bekæmpelse
Sølvkræ kan, som vi så overfor, lave megen skade. De kan dog på samme tid også være svære at komme af med igen. Men der findes dog metoder, der kan afhjælpe det en smule.
Sølvkræ lever som nævnt gerne meget fugtige steder. Derfor er det vigtigste at holde rummene forholdsvis tørre. Det gælder også om at finde ud af, hvor fugtigheden stammer fra, så du kan få bugt med den. Det er som sagt en god idé at støvsuge i revner og sprækker, da det er her, kræet gemmer sig om dagen. Generelt er støvsugning den mest ideelle rengøringsform til at fjerne sølvkræ, fordi det ikke indebærer vand og fugtighed. Fremkomst af sølvkræ kan derfor forebygges, hvis man støvsuger ofte og gør det meget grundigt. Sammen med den grundige rengøring kan man også bruge insektmiddel for at komme af med sølvkræ. De fleste insektmidler, der er lavet til bekæmpelse af kravlende insekter, burde kunne virke. Her gælder det ligesom støvsugningen at komme ind i revner og sprækker, hvor kræet gemmer sig om dagen. Man kan ofte få insektmidlet som pudder, så det er nemmere at bruge det i netop revner og sprækker. Man skal dog som sagt være opmærksom på, at det kan være svært at komme helt af med sølvkræet – også selvom du rengør grundigt og bruger insektmiddel.