I dag finder vi et væld af forskellige biller, der er kendetegnet som skadedyr. Heriblandt finder vi tobaksbillen, også kendt som Lasioderma serricorne med sine latinske betegnelser, der opholder sig i mere tropiske og subtropiske miljøer. Den lille bille vil ofte blive sammenlignet med en brødbille, men adskiller sig fra denne på baggrund af sine følehorn, der er savtakkede.
Udseende
Helt grundlæggende kan en tobaksbille karakteriseres som en mindre billeart, der tilhører borebillerne, også kendt som Anobiidae. Selve tobaksbillens størrelse er i omegnen af 2-3 mm, hvor en fuldvoksen version kan måle op til 4 mm. Dermed er der tale om en yderst lille billeart, der for langt de fleste kan opleves som meget svær at få øje på.
Tobaksbillen har en lysebrun farve på hoved og skjold samt lange lysebrune hår, der er tydeligst på dens ben. Dens hoved sidder gemt under halsskjoldet.
Biologi og adfærd
Tobaksbillen trives i et mere tropisk eller subtropisk miljø, og derved er det ikke en billeart, som er særligt udbredt herhjemme. Den vil ofte være at finde i klimaer, hvor der er mere fugt og varme i luften, men den kan dog leve indendørs i Danmark. Her vil den få tilstrækkeligt med varme grundet højere temperaturer indendørs. Tobaksbillen hører med til familien borebiller ( Anobiidea), og i underfamilien vedborebiller (Xyletininae).
Den typiske levetid for en fuldvoksen tobaksbille er cirka én måned, og i denne levetid kan hunnerne nå at lægge 30-40 æg. Under særlig gunstige forhold kan hunnen lægge op mod 100 æg. Dermed spreder billerne sig særdeles hurtigt. Tobaksbillen har evnen til at flyve, og dette gælder særligt ved temperaturer over 18 grader samt i dæmpet belysning.
Ved 25 grader tager udviklingen fra æg til voksen omkring to måneder. Ved 30 grader og en luftfugtighed på 78% tager det 53 dage. Hvis temperaturen kommer under 20 grader, går udviklingen i stå, og hvis den kommer under 7 grader, vil billerne ud dø.
Skade
Billens navn er blevet til på baggrund af dens skadelige effekt som dyr. Det særlige for billen er nemlig, at den er kendt for at være et typisk skadedyr i forskellige typer af tobak, men helt generelt kan både larver og biller leve af både vegetabilske, animalske og tørrede fødevarer. Heriblandt vil nogle af de typiske fødevarer fremgå som ris, planter, dadler og andre former for tørret frugt. Desuden er tobaksbillen også et skadedyr, der i mere sjældne tilfælde kan beskadige bøger og møbelpolstring.
Forebyggelse og bekæmpelse
Tobaksbillen kan være et særdeles vanskeligt skadedyr at bekæmpe. Har du identificeret denne billetype som skadedyr i din bolig, er det nødvendigt at fjerne alle fødevarer, der er angrebet af tobaksbiller. Ligeledes kan fødevarer fryses ned ved -18 grader i 72 timer eller opvarmes til minimum 60 grader for at dræbe skadedyrene. Efter kassering eller behandling af fødevarer, skal alle skabe og skuffer rengøres grundigt. Dette er med til at mindske risikoen for endnu et angreb.
Ved behov for yderligere bekæmpelse, bør du anvende insektmiddel eller få hjælp fra en professionel skadedyrsbekæmper. Her er det vigtigt at være særligt opmærksom på, at ikke alle insektmidler bør anvendes i områder, hvor der dagligt opbevares fødevarer. En professionel skadedyrsbekæmper skal være opmærksom på, at Tobaksbillen er delvist resistent overfor permetrin.
Selvom du bekæmper et angreb, vil der i mange tilfælde være flere angreb over en længere periode. Derfor er særligt rengøring af alle skuffer, hvad end de har været angrebet eller ej, særdeles nødvendigt for at forebygge eventuelle angreb. Derudover bør du opbevare alle fødevarer i lufttætte beholdere, der gør det vanskeligt for tobaksbillen at trænge ned i. Desuden er det essentielt, at alle fødevarer opbevares ved temperaturer, der ikke overstiger 15 grader.
På et fødevarelager er det muligt at udnytte, at tobaksbillens udvikling går i stå ved 20 grader. Alle levende biller vil samtidig dø efter 15 døgn ved 0 grader, syv døgn ved 4 grader eller et enkelt døgn ved -12 grader.