Blandt skadedyr finder vi også træormen, der lever i forskellige former for træ. Træormen er som skadedyr også kendt som en almindelig borebille (Anobium punctatum).
Udseende
Typisk er træormen karakteriseret ved sin brune skal med punktstriber på dækvingerne. Og den vil typisk have en størrelse på 3-5 mm. Ofte finder man spor fra træormen i ældre boliger og udendørs, hvor den lever i plankeværk, døde træer og andre former for blødt træværk.
Træormen vil typisk blive set i sommermånederne – og særligt fra juni til august grundet det varmere vejr. Derfor er antallet af træorme også højest i slutningen af juni og starten af juli. Skadedyret lever ikke mere end 14 dage, og i dens levetid vil den bevæge sig rundt på forskellige træflader, hvilket oftest sker på flader, hvor de er klækket. Træorme kan flyve, hvilket er årsagen til, at de hyppigt havner i vindueskarmen.
Biologi og adfærd
Træorme parrer sig i hunnens flyvehus, hvorefter hunnen kan lægge op mod 60 æg. Æggene placeres steder, hvor er der maksimal beskyttelse, og hvor luftfugtigheden er forholdsvist høj for de gunstige ynglevilkår. Æggene er udstyret med en hvidlig masse, der fungerer som en klæbesubstans til underlaget.
Selve larven, der udklækkes efter 3-4 uger, gnaver sig ind i træet. Træormens larver er typisk hvide og krumbøjede, og de vil måle mellem 5-6 mm. Larverne er først fuldt udviklede i løbet af 2-3 år, men i nogle tilfælde kan der gå op til 8 år. Udviklingen fremmes ved temperaturer omkring 22 grader, hvor de ved temperaturer over 28 grader ikke kan overleve i længere tid. Larverne trives godt ved lavere temperaturer, men dette sænker deres udvikling. Med tiden vil de udskille boremel, der består af larvernes ekskrementer. I takt med larvernes udvikling vil de små gange i træet blive udvidet, idet larverne udelukkende opholder sig inde i træet.
Skade
Træormen lever i alle slags træ, og er de ofte set i mange forskellige møbler og træartikler herhjemme. De lever eksempelvis ofte i kurvekufferter, vaskekurve og krydsfiner, og derfor er de nærmest uundgåelige i boligen. Træormens skadelige egenskaber består af evnen til at spise sig igennem træet. Dog vil dette ofte være en langsommelig proces, og derfor er det muligt at bekæmpe disse, inden træets styrke forringes.
Forebyggelse og bekæmpelse
Træormen er afhængig af en høj luftfugtighed. Derfor forekommer de sjældent indendørs i boliger, der er moderne og varme. Oplever du skadedyret i disse omgivelser, vil de typisk dø af sig selv med tiden. Du kan dog bremse eller helt udrydde et angreb ved at opbevare de angrebne møbler i tørre omgivelser. Dette kan du gøre ved at optimere ventilationen og tørre luften gennem opvarmning.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at du efter et angreb kan opleve boremel, der drysser ud af træet. Dette kan du opleve i op til flere år efter et angreb, og du bør altid holde øje med, om der opstår flere flyvehuller i det angrebne træ. Dette vil være en indikator for, om angrebet er stoppet.
En forebyggende metode kan være at behandle træet med et træbeskyttelsesmiddel, der er godkendt til bekæmpelse af træorme. Her finder du en række forskellige produkter på markedet, der er egnet til dette formål. Træbeskyttelsesmidlet påføres af to til tre omgange med en pensel eller sprøjte, og mængden skal stemme overens med den anbefalede dosis.
På større mængder af eksempelvis tømmer kan det være en god idé at anvende en rygsprøjte for at gøre arbejdet nemmere. Ligeledes bør du sørge for at benytte en injektionssprøjte, hvis du skal bekæmpe et angreb. Her sprøjtes midlet direkte ind i hullerne, og behandlingen skal gentages årligt inden flyvetiden, som finder sted i maj måned. Petroleum kan også anvendes til bekæmpelse af træorme, og dette middel er meget anvendt, men dog ikke særlig effektivt. Dette er kun effektivt, hvis larverne bliver druknet i dette, og derfor anbefales det i stedet, at du varmebehandler. Varmebehandling er generelt set en optimal måde at bekæmpe træorm, idet skadedyret hurtigt vil dø ved temperaturer over 55 grader. Dette bør kun gøres på træsorter, der med garanti ikke tager skade af varmebehandlingen. Angreb i mindre genstande kan ofte bekæmpes ved at fryse genstanden ned i 1-2 døgn.