Latin: Fannia Canicularis

Næst efter den almindelige husflue, kaldet Musca domestica, er den lille stueflue den hyppigst forekomne flue i danske hjem. Den lille stueflue er kendt for at flyve utrætteligt rundt i cirkler omkring lamper. I naturen flyver de ligeledes på denne måde, men det, de kredser om, er typisk trækroner. Små stuefluer har en særligt spjættende eller hoppende måde at bevæge sig på, som kan være irriterende for mange mennesker, men det betyder til gengæld, at den lille stueflue er svær at klaske.
Ligeledes er den lille stueflue kendt for at summe, som de fleste andre fluer gør det. Selvom fluer i sig selv ikke er egentlig til fare, kan deres tilstedevær være et tegn på skader eller gener i hjemmet, og deres summen og spjættende måde at bevæge sig på kan være irriterende for mange.
Udseende
Den lille stueflue kan ligne stuefluen til forveksling, bortset fra at den lille stueflue selvfølgelig er mindre. Faktisk er en lille stueflue kun 4 til 7 millimeter lang. På brystet har den lille stueflue tre mørke striber på langs. Hvis disse striber er særligt tydelige, er det højst sandsynligt en hun. Bagkroppen på hunnen er desuden mørkegrå med et gyldent skær, og den er helt æggeformet. På hannen er bagkroppen derimod brunlig sort med gullige pletter, og den er tilspidset.
Som larve har stuefluen også et helt særligt udseende, som gør den nemt genkendelig. Stuefluelarven er rimelig flad i sin form, og den har en sej og kornet hud udenpå. På huden er desuden seks rækker af tornede, trådformede vedhæng, som gør det muligt for larven at hægte sig fast på flere forskellige ting. Det kan dog ofte være svært at finde stuefluelarver, da de typisk er dækket til i snavs og slam på grund af de selvsamme vedhæng.
Biologi og adfærd
Når stuefluen lægger sine æg, gøres det typisk i fugtigt og uhumsk materiale såsom gødning, mødding eller rådnende plantedele. Indenfor kan de også lægge æg i afløb fra køkkenet eller badeværelset og lignende steder, hvor der kan ophobe sig madaffald og lignende.
Som med så mange insekter er fluens udvikling afhængig af vejr og varme. Hvis ægget klækker i løbet af sommeren, kan fluen blive fuldt udvokset på blot én måned. Hvis den lille stueflue ikke når det på denne tid, vil den i stedet overvintre som larve eller forpuppe sig. Typisk klækkes den næste generation af små stuefluer samtidig i løbet af foråret, gerne i maj. Ligeledes er der også en synkroniseret klækning i sensommeren omkring august, hvor der også kan forekomme større antal fluer.
Skade
Selvom den lille stueflue kan være en særdeles ubuden gæst i nogle hjem, gør den ikke som sådan nogen skade på hverken hjem, inventar eller mennesker. Ikke desto mindre kan fluens blotte tilstedevær være tegn på, at der er andre problemer. En enkelt flue i ny og næ er højst sandsynligt blot en flue, som har forvildet sig ind i hjemmet.
Forebyggelse og bekæmpelse
Det kan først rigtigt betale sig at bekæmpe fluer, hvis man har oplevet, at der er flere af dem i ens hjem. Den lille stueflue tiltrækkes af affald og lignende, så den bedste måde at slippe af med den lille stueflue på er ved at få tjekket alle sine afløb og lignende steder, hvor snavs og slam kan ophobe sig. Fluer ses også nu og da i kæledyrs bure, hvis disse ikke er blevet vasket ofte nok. Man kan rimelig nemt finde kilden til problemet ved blot at se, hvor de små stuefluer flokkes. Direkte bekæmpelse af den lille stueflue kan gøres, ligesom det gøres mod de fleste insekter: med insektsprays og lignende remedier. Man kan enten anvende et smøre- eller sprøjtemiddel mod fluerne, hvis man har lagt mærke til, at de flokkes om en særlig lokation. Det er vigtigt, at anvisninger på det givne produkt altid følges til punkt og prikke, og at man holder børn og kæledyr fra området, da disse midler typisk er giftige.