Latin: Diplopoda
Det er sjældent første gang for danskere, at de hører om tusindbenet, men ikke desto mindre bliver denne også noteret som et skadedyr i dag.
Udseende
Tusindbenet er for mange ganske velkendt, og navnet beskriver skadedyrets karakteristiske udseende. Tusindbenet er genkendeligt ud fra sin lange og ormeformede krop, der kan bestå af op til 340 forskellige led. Heraf kommer navnet i og med, at tusindbenets led har to par ben i hvert kropsled fra det 5. led fra hoved. Det betyder dermed, at tusindbenet kan have flere hundrede ben.
Selve farven på kroppen kan variere, men du vil typisk opleve, at denne er mørk og ensfarvet. Derudover er tusindbenet udstyret med en hård ”skal”, der fungerer som en form for skjold. Størrelsen på dette skadedyr kan variere fra 20-35 mm, som er de mest naturlige mål. Dog kan du opleve både større og mindre arter.
Indendørs vil det typisk være Archijulus sabulosus som du støder på. Denne art er én af de største arter inden for tusindben, og denne kan måle helt op til 5 cm i længden. Denne art har gullige længdestriber langs ryggen og kan genkendes på denne måde.
Biologi og adfærd
Når det kommer til tusindbenets biologi, foretrækker dette skadedyr mørke omgivelser og en høj luftfugtighed. Størstedelen af de mange forskellige arter findes i jordens øverste lag, hvor de særligt lever af rådnede plantedele og derfor er en vigtig del af nedbrydningsprocesserne . De kan ligeledes findes under sten, bark eller lignende steder, hvor der er en god fugtighed.
Tusindbenet optræder i nattetimerne, hvor de kan optræde i nogle store mængder målt pr. kvadratmeter. Selvom tusindbenet er kendt som et skadedyr, har dets biologi også en gavnlig effekt for naturen. Her har de nemlig samme egenskaber som regnormen, hvor de har evnen til at omsætte nedfaldne løv samtidig med, at de sørger for at udlufte og blande jorden, som de lever i.
Skade
Det er vigtigt at pointere, at tusindbenet ikke gør nogen væsentlig skade indendørs. Dog er det svært at komme udenom, at dette skadedyr kan være irriterende og dermed ønskelig at få fjernet fra boligen. Heldigvis vil antallet af tusindben i boligen faldet hurtigt i og med, at de har svært ved at overleve i stueluften, der er mere tør end de gunstige forhold for skadedyret. Dermed vil der kun gå få dage før, at størstedelen vil dø.
Forebyggelse og bekæmpelse
Det kan være vanskeligt at se, hvis du har tusindben i din bolig. Dette er særligt begrundet med, at dette er et nattedyr og dermed sjældent ses i løbet af dagen. Dog kan du opleve, at de vandrer i store mængder, og dermed kan de forvilde sig ind i din bolig.
Vil du gerne forhindre, at flere tusindben trænger ind i din bolig, skal dette gøres udefra. For at komme problemet til livs, kan du sørge for at pudre med et insektpudder. Her skal du sørge for at pudre de steder, hvor skadedyret trænger ind i boligen og på den måde undgå, at de bevæger sig ind i boligen gennem sprækker eller åbninger. Vil du gerne bekæmpe tusindben, der allerede er trukket ind i din bolig, kan disse bekæmpes med insektpudder. For den mest effektive bekæmpelse skal du pudre både dørkarme, vinduesrammer, panelsprækker og lignende steder, hvor der er stor sandsynlighed for, at skadedyret vil søge tilflugt. Dog er insektmiddel sjældent nødvendigt, og her kan du i stedet vælge at fjerne dem med hånden. Det kan også være effektivt at anvende din støvsuger til at fjerne skadedyret i din bolig.