Latin: Lasius fuliginosus
Orangemyren er faktisk slet ikke orange, selvom man selvfølgelig ville tro det fra dens navn. Denne myre har nemlig ikke sit navn fra farven, men fra frugten orange, altså appelsin. Dette navn har den fået, fordi den har en sødlig, appelsinagtig duft. Denne duft kan forstærkes ved at mase myren, så det menes, at duften stammer fra myrens indre.
Det er muligt at finde orangemyrer i hele Danmark, bortset fra Vestjylland. Ud over Vestjylland er orangemyren dog almindeligt udbredt. Dette skyldes, at det er svært at forebygge mod orangemyrer, selvom de selvfølgelig kan bekæmpes.
Udseende
Som nævnt er orangemyren desværre ikke en orange farve, men snarere sort som den almindelige havemyre. I overfladen er den meget skinnende. Den har en klassisk, myrelignende form med en yderst spinkel talje, et stort hoved og bagparti og selvfølgelig seks ben. Det er muligt at se både følehorn og mundtøj med det blotte øje. Arbejdermyrene er mellem 4 og 6 mm lange.
Det vil typisk kun være muligt at se fuldt udvoksne orangemyrer, da de ikke ellers forlader deres bo eller rede.
Biologi og adfærd
Orangemyrer kan typisk findes fra starten af foråret og hen til slutningen af efteråret. Hvis der er varmere i vejret, er der større sandsynlighed for, at myrerne er aktive. Desuden er de mest aktive om dagen. En koloni af orangemyrer vil typisk bygge deres rede i et hult træ, en træstub, en udgået gren eller lignende træ. I sjældnere tilfælde kan de dog godt bygge reden direkte i træværk på et hus, hvilket naturligvis kan skabe problemer for husets beboere.
En orangemyre lever hovedsageligt af mindre insekter, søde safter fra planter og bladlusekskrementer. De finder frem til disse typer føde ved at skabe stier fra deres bo til faste træer eller buske med fx bladlus. Stierne opretholdes fra år til år og de kan være op mod 40 meter lange. Myrerne skaber et særdeles fugtigt miljø omkring deres rede, og derudover vil de også gnave i træet for at skabe deres rede. Dette er årsagen til, at orangemyrer kun bygger rede i dødt træ; levende træ er for resistent overfor myrerne.
Myrerne bygger deres bo ved hjælp af et materiale, som orangemyrerne selv skaber ved at tygge på træspåner, sød saft og isoleringsmateriale såsom jord. Materialet danner derved en kartonrede, og det kan beskrives lidt ligesom en meget stiv og sortgrå svamp. Orangemyrerne er selvfølgelig den hovedsagelige grund til, at denne svamp kan dannes, da de skaber og opretholder betingelserne for dens tilblivelse og udvikling.
Et myresamfund kan eksistere i mange år på samme sted, og have op til 2 millioner arbejder i en koloni.
Skade
Den skade, som orangemyrer forvolder, er altså hovedsageligt på træværk i hjemmet. De spiser ikke ofte af mad i hjemmet, men deres angreb på husets materialer kan føre til store problemer. De tygger sig for eksempel gerne ind i gulvbrædder, hvilket kan gøre gulvet mere porøst.
Hvis man opdager fugtige områder på gulv eller andet træværk, kan der være tale om orangemyrer i ens hjem. Myrerne vil selvfølgelig forsøge så vidt muligt at bygge deres kartonrede inde i træværket, så man vil ikke som sådan kunne observere selve reden. Dog kan fugtige områder og mørkere brædder være et godt tegn på, at der er tale om orangemyrer.
I tilfælde, hvor man kan se disse tegn, anbefales det på det kraftigste at undersøge nærmere. Porøst træværk kan nemlig blive en dyr og farlig affære, hvis det ikke håndteres hurtigst muligt. Man kan eventuelt slå hul i de angrebne områder for at se, om man kan finde kartonrede eller myrer.
Forebyggelse og bekæmpelse
Ud over at være bevidst om faren ved orangemyrer er der desværre ikke meget at gøre for at forebygge mod myrer. Når man først har konstateret, at der er orangemyrer i ens træværk, bør myrerne bekæmpes kemisk. Der er flere forskellige produkter på markedet, såsom myrepudder og flydende bekæmpelsesmiddel. Dette betyder selvfølgelig, at man skal vide, hvor de er. Det kan være svært at lokalisere et mindre, nyere bo, hvorfor det anbefales at bekæmpe med sprøjtemiddel eller myrelokkedåser. Det er selvfølgelig her vigtigt, at man bruger det givne insektmiddel korrekt, hvilket man nemt kan gøre ved at følge anvisningerne på etiketten.