Latin: Thysanoptera
Trips vil for de fleste dog være kendt som tordenfluer, og dette navn er opstået i takt med, at trips er langt mere aktiv på varmere dage, hvor der kan være optræk til tordenvejr. I Danmark finder vi mere end 100 forskellige arter af trips, og disse er vanskelige at skelne fra hinanden.
Udseende
Skadedyret trips, der også betegnes som Thysanoptera, er meget små, mørke insekter. Typisk bliver dette skadedyr kun op til 2 mm i fuld størrelse, og de bliver også benævnet med betegnelserne blærefødder eller frynsevinger. Disse navne kommer på baggrund af skadedyrets ben, der efter i en hæfteblære, og at de smalle vinger er kantet af en hårfrynse. Desuden er trips også kendt som kolerafluer, idet de ofte blev set i København i koleraåret 1853. Her blev de fejlagtigt sammenkoblet med sygdommen.
Biologi og adfærd
Dette skadedyr er, i modsætning til mange andre, særligt knyttet til planter. Her suger de saften fra planterne til sig for at overleve, og dette vil typisk ses på blade og blomster. Disse vil få en sølvglinsende overflade, fordi der vil trænge luft ind i de celler, som skadedyret har tømt.
Trips bliver lagt som æg, og denne æglægning vil typisk ske uden nogen form for befrugtning. Æggene anbringes det valgte sted med en læggebrod, der er savtandet, og som kan trænge ind i plantevævet, hvor æggene læges. Trips finder det besværligt at flyve, og de vil derfor kun optræde som flyvende skadedyr på dage, hvor der er vindstille og varmt.
Skade
Skadedyret vil i nogle tilfælde have alvorlige konsekvenser for planter og blomster. Dette gælder særligt på prydplanter og i væksthuse. Dog er det også væsentligt at nævne dyrets funktion, hvor disse bestøver diverse vilde planter.
Tordenfluerne optræder ikke kun som plantesugere. De kan ligeledes finde på at bore sine munddele ind i huden på mennesker, som kan resultere i små hudirritationer i form af kløe og rødmen på huden. Disse kan også foretage spring, og dermed vil de somme tider blive sammenlignet med lopper.
Forebyggelse og bekæmpelse
Grundet skadedyrets lille størrelse, er det muligt for dem at trænge ind i små hulrum. Derfor findes de også bag tapet, glas på billeder og andre steder med små hulrum. Dette gør det svært at holde dem udenfor boligen, men man kan dog forebygges ved at holde både vinduer og døre lukkede på de varme sommerdage. Hvis disse trænger ind udefra, vil de typisk dø efter få dage.
Trips optræder typisk i meget store mængder, og dette er også årsagen til, at det kan være udfordrende at holde dem udenfor boligen. Du kan også vælge at investere i et tæt myggenet, hvor de små fluer ikke kan trænge igennem. Dermed har du mulighed for at lufte grundigt ud på varme dage, men samtidig forhindre de små skadedyr i at trænge ind i boligen. Oplever du en stor mængde af trips indendørs, vil du kunne bekæmpe disse med sprøjtemiddel, der er egnet til bekæmpelse af flyvende insekter. Oplever du angreb på dine planter, vil det ofte være fordelagtigt at søge råd og vejledning hos et havecenter. Dette vil give dig den rette viden i forbindelse med bekæmpelse af de små skadedyr.