Latin: Blattella germanica
Kakerlakker er ikke noget almindeligt fænomen herhjemme – og så alligevel. I Danmark finder vi nemlig den tyske kakerlak, som er den mest almindelige huskakerlak herhjemme. Dette skadedyr er i familie med græshopper og fårekyllinger, og dermed har de også samme egenskaber.

Udseende
Typisk vil en tysk kakerlak, også kendt som Blattella germanica, være genkendelig ud fra den ovale og fladtrykte krop, der er udstyret med kraftige løbeben.
Denne art af kakerlakker kan blive op til 1,6cm lang og har store dækvinger, der sørger for at tildække hele bagkroppen. Derudover er den særpræget ud fra dens gulbrune krop med to mørke striber på sit bagskjold. Dækvingerne dækker over flyvevinger, men det er dog sjældent, at den tyske kakerlak benytter sig af disse.
Biologi og adfærd
En tysk kakerlak hører typisk hjemme i et varmere klima end Danmark, og derfor er de også afhængige af, at de kan finde varme opholdssteder. Kakerlakker spiser alt, og de er særligt aktive i løbet af natten. I de lyse timer gemmer de sig væk i revner og sprækker, som du ofte vil finde tæt på hvidevarer, der afgiver varme. Kakerlakken foretrækker en temperatur på mellem 25-30 grader. Derudover er det essentielt, at de har adgang til vand for at kunne overleve.
Parringen hos den tyske kakerlak styres af duftsignaler, hvor andre kakerlakker bliver tiltrukket af duftstoffer, som findes i kakerlakkens ekskrementer. Dette er ligeledes grunden til, at kakerlakker ofte vil tiltrække hinanden. Efter parring vil hunnen lægge æg i helt særlige ægkapsler. Disse er brune af udseende og består af 30-40 små rum. Hvert rum indeholder ét æg – og særligt for den tyske kakerlak er, at hunnen ikke smider kapslen efter æglægningen. I stedet bærer hun rundt på den, indtil ungerne selv kan bevæge sig og klare sig selv. På denne måde, er æggene også beskyttet mod udtørring. Klækketiden er ca. 28 dage.
Hunnen lever i 120-170 dage og producerer 5-6 ægkapsler med hele 30-40 æg i hver.
Selve udviklingen af ungerne sker gennem 6-7 nymfestadier, hvor nymferne er de små og vingeløse unger. Udviklingens gunstige forhold finder vi ved 30 grader, hvor udviklingen tager to måneder.
Ved 25 grader tager udviklingen fra æg til voksen ca. 100 dage.
Skade
Som skadedyr er den tyske kakerlak ikke kendt for at forvolde stor skade. Dog kan deres levevis sprede smitte i din bolig, men dette er særdeles sjældent. Kakerlakken kan forårsage udslag i astma, give hudirritation og forårsage allergi.
Den store udfordring med kakerlakken i boligen er, at den kan destruere en række forskellige fødevarer i og med, at den selv søger føde her. Derudover vil de typisk udskille ekskrementer i fødevarerne, hvilket også resulterer i en ubehagelig lugt. Dette vil være en stor udfordring for større fødevareproducenter og restaurationer, hvorimod skaden er mindre i den private bolig.
Forebyggelse og bekæmpelse
Bekæmpelse af kakerlakken er ikke lige til i og med, at du skal være forsigtig med at slå den ihjel. For en død kakerlak vil udskille duftstoffer, der tiltrækker andre kakerlakker – og dermed kan det forværre problemet. Helt afgørende for bekæmpelsen er, at du skaber dårlige levevilkår for skadedyret. Dermed skal du sørge for at fjerne vand og vegetabilske fødevarer. Samtidig har skadedyret brug for varme og revner i boligen, og derfor gælder det om at fjerne så mange af disse vilkår som muligt. Særligt bag hvidevarer og lignende er der gode forhold for kakerlakken, og disse bør stå med en god afstand til væggen, så det er muligt at rengøre bag.
Er din bolig blevet angrebet af kakerlakker, kan du anvende godkendte bekæmpelsesmidler til kemisk bekæmpelse af den tyske kakerlak. Disse midler anvendes som giftbælter, som kakerlakkerne skal passere. Derfor bør der placeres lokkemad og vand i nærheden af giftbælterne, og disse bør placeres i nærheden af områder, hvor skadedyret typisk opholder sig. Dette gælder blandt andet ved rørgennemføringer, paneler eller på rør.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at kakerlakken er god til at undgå giften, idet de finder steder, hvor giften kun ligger i et tyndt lag. Derfor er det nødvendigt at være grundig i forbindelse med bekæmpelse af kakerlakker. Heldigvis er midlerne nemme at påføre, men gøres dette ikke tilstrækkeligt, kan kakerlakkerne udvikle resistens overfor giften. Følg altid anvisninger på flasken. Kan du ikke bekæmpe kakerlakkerne, bør du veksle mellem flere forskellige gifttyper. Derudover kan du kontakte en professionel skadedyrsbekæmper, der typisk anvender en pasta eller gel til at bekæmpe skadedyret. Disse midler indeholder både mad og gift, og dermed vil kakerlakken dø efter indtagelse af midlerne.