I familien af snudebiller – kaldet Curculionidae – hører også boresnudebillen. Den bærer tillige det latinske navn Pselactus spadi. Boresnudebillen deler en lang række udseendemæssige karakteristika med sine artsfæller, hvilket blandt andet indbefatter dens hoved, hvor den forreste del er trukket ud i en kortere eller længere snude. Deraf navnet. Boresnudebillen bliver da også ofte forvekslet med sine familiemedlemmer, eksempelvis kornsnudebillen.
Udseende
Boresnudebillen har en mørk farve, der changerer fra mørkebrun til en sortbrun nuance. Den fuldvoksne bille måler mellem 3 til 4 millimeter. Larverne er derimod blege og har en krumbøjet form, ligesom de er ganske benløse.
Biologi og adfærd
Boresnudebillen har sine helt egne præferencer, når det kommer til valget af træ. Hunnen lægger nemlig ene og alene sine æg i træ, der er ramt af råd, eller som på anden vis er fugtigt. Hun er dog ikke nær så kræsen, når det drejer sig om valget af træsorter, og hun angriber både løvtræer såvel som nåletræer.
De små larver er sædvanligvis et års tid om at udvikle sig til voksne boresnudebiller, og boresnudebillen kan klække året rundt. Når de voksne biller er klar til at forlade træet, sker det gennem små flyvehuller, der har en diameter på 1 til 2 millimeter. Disse flyvehuller er ovale og har gerne et lidt irregulært omrids. De efterlader sig gange med boremel, der er et fint og dryssende materiale, der blandt andet består af larvernes ekskrementer.
Skade
Hvis en boresnudebille har angrebet træværk, er det en klar indikator på, at træet er ramt af fugt eller råd. Og i sådanne tilfælde er angrebet af boresnudebillerne faktisk det sekundære problem. Det betyder dog ikke, at deres tilstedeværelse ikke kan byde på udfordringer. For et angreb fra boresnudebillerne i samspil med fugt i træværket kan have en accelererende effekt på træets nedbrydning.
Eftersom boresnudebiller går efter træværk, der er fugtigt, vil træværk i badeværelser eller fugtige kældre være særligt sårbare for angreb.
Forebyggelse og bekæmpelse
Et angreb fra boresnudebillen indendørs vil altid have en årsag. Og oftest kan angrebet spores til fugtighed eller indsivning af vand i huset. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på tingenes tilstand i hjemmet, så man kan gå forebyggende til værks.
Vær især opmærksom på områder, der kan være mere sårbare over for fugt, og gennemgå dem jævnligt. Det tæller blandt andet områder som tag, tagrender, nedløbsrør og lignende. Sørg desuden for at have god ventilation og luftcirkulation i hjemmet.
Hvis du konstaterer et angreb fra boresnudebillen, er der heldigvis råd for at komme af med dem. Boresnudebillerne dør nemlig, hvis træet, de lever i, udtørres. Så sørg for at tørre området godt ud med varmekilder og god ventilation.
Det kan dog være nødvendigt at behandle træværket i samme ombæring, hvis der eksempelvis er konstateret svamp eller råd. Ved lettere angreb kan anvendes et træbeskyttelsesmiddel, der kan bekæmpe både insekter samt svamp og råd. Disse midler kan købes i tømmerhandler, byggemarkeder og farvehandlere.
Undertiden kan det også være nødvendigt at udskifte angrebet tømmer. Her kan det være en fordel at vælge trykimprægneret tømmer til formålet eller at behandle tømmeret med et træbeskyttelsesmiddel.