De fleste har stiftet bekendtskab med lus i løbet af livet. Og har man børn i skolealderen, er man næsten med garanti stødt på foldere fra børnehaven eller SFO’en om mulige udbrud af lus.
Ofte bliver det at have lus betragtet som noget skamfuldt. Tanken om at have kryb er da heller ikke den rareste tanke, men når det kommer til lus, er der intet af skamme sig over. For et angreb af lus har intet med sygdom, manglende rengøring eller dårlig hygiejne at gøre. Og lus skelner heller ikke mellem nyvasket eller fedtet hår. For dem udgør hovedbunden blot de optimale livsbetingelser.
Har jeg lus? Sådan genkender du hovedlus
For at vide, om en behandling mod lus overhovedet er nødvendig, kan det være en fordel at vide, hvad man er oppe imod og hvilke tegn, man skal holde øje med. Og om der er tale om en voksen lus eller en nymfe.
Hovedlusen går under det latinske navn Pediculus capitis og er en snylter, der lever af blodet på mennesker. Lusene er små, flade insekter, der har en aflang oval form. De voksne lus bliver mellem 2 og 3 millimeter lange, mens en nyudklækket lus blot er 0,5 – 1 millimeter lang.
Lusen kan hverken hoppe eller flyve, men bevæger sig rundt i hovedbunden ved at gribe fat med dens kløer om hårstråene. Lusen har munddele, der er designet til at bide og suge blod. Lusens farve varierer mellem gennemsigtig gråhvid til mørk. Den mørke farve sker i forbindelse med, at lusen har suget blod.
Behandlingsformer mod lus
Hvis man rammes af lus, kan lusene behandles med forskellige typer lusemidler, der kan købes på apoteket, eller med tættekamme – de såkaldte lusekamme. Uanset hvilken behandlingsform mod lus du vælger, bør en gennemgang med en tættekam være en del af ritualet. Både i forhold til at tjekke, om der rent faktisk er tale om lus, men også for at tjekke om behandlingen med lusemidlet har virket, og at alle lus er væk.
Start behandlingen mod lus – nu
Det kan være en omfattende opgave at få bugt med lus. Men grundig tid med tættekammen er tid, der er godt givet ud på den lange bane. Det er især vigtigt, at du tager affære med det samme, så snart du opsnapper tegn på lus. For problemet bliver kun værre, hvis du sidder det overhørigt.
For lus er desværre ikke loyale over for deres opholdssted, men går gerne på opdagelse hos en ny vært. Derfor kan lus være uhyre ”smitsomt”. Og inden længe kan lusene have spredt sig til resten af familien og den øvrige omgangskreds. Så det er aldrig for tidligt at begynde at kæmme håret med en tættekam.
Fortsæt med at kæmme håret i mindst 2 uger
Behandling mod lus er desværre ikke en engangsaffære. Det kræver masser af tid og tålmodighed at komme lusene til livs. Derfor er det også nødvendigt at fortsætte kæmningen i minimum to uger. I denne periode bør man foretage mindst fire kæmninger – fordelt jævnt over hele perioden.
Som en tommelfingerregel bør man først stoppe med at kæmme håret, når man ikke har kæmmet voksne lus ud i to uger og ikke har fundet en eneste nymfe (lus-unge) ved den seneste kæmning.
Det er især vigtigt at få bugt med de voksne lus ved første kæmning, da du dermed får sat en stopper for æglægningen. Dernæst gælder det om at kæmme håret ofte for nymfer, så de ikke får mulighed for at vokse sig til.
Tjekliste til lusekæmning
- Tættekam
- En almindelig kam eller en hårbørste
- Adgang til vand til at gøre håret vådt
- Hårbalsam
- Fugtigt hvid køkkenrulle, toiletpapir, serviet eller lignende
- Gode lysforhold
- Forstørrelsesglas
- Hårklemmer eller -nåle
- Eventuelt underholdning til personen, der skal kæmmes. Tiden kan føles lang.
Sådan kæmmer du håret for lus
Gør håret vådt med vand + lidt hårbalsam. Når håret er tørt, er det let for lusene at bevæge sig rundt. Men i vådt hår med en smule balsam vil lusene sidde stille, ligesom de ikke kravler derhen, hvor du lige har kæmmet. Pas på med mængden af balsam. Kommer du for meget i, kan det være svært at få øje på lusene.
Red håret grundigt igennem med en kam, mens det er vådt. Det er vigtigt, at håret er godt redt ud, inden du begynder at kæmme. Det er nemlig noget nær umuligt at kæmme håret med en tættekam, hvis det begynder at filtre.
Kæm hele håret metodisk og jævnt igennem med tættekammen. Sørg for at arbejde dig systematisk gennem håret med tættekammen. Begynd fortil og arbejd dig derefter i én bestemt retning, bid for bid, indtil du er rundt om hele hovedet. Tag gerne turen et par gange, indtil du ikke længere fanger flere lus med kammen.
Start hvert strøg inde fra hovedbunden. Træk derefter kammen igennem håret hele vejen og ud til spidsen af hårtotten. Du kan bruge hårklemmer eller hårnåle til at holde håret på plads med, så du også kan nå helt ned til hovedbunden. Derudover kan de også hjælpe dig med at holde det kæmmede fra det ukæmmede hår.
Flyt skilningen, mens du kæmmer. På den måde opfanger du også lus, der sidder og gemmer sig i skilningen. Så det kan betale sig at være omhyggelig.
Tør tættekammen af i et stykke fugtigt køkkenrulle for hvert strøg. På den måde fjerner du opsnappede lus for hvert strøg du tager med kammen.
Kig grundigt på det, du kæmmer ud. Det er vigtigt at holde øje med, om det er æg, nymfer eller voksne lus, man kæmmer ud. Det kan være svært at skelne, så her kan godt arbejdslys og et forstørrelsesglas være en nyttig håndsrækning.Før notater og planlæg fremad. Hold styr på dine kæmninger ved at notere datoer og fund. Kæmmede du voksne lus? Fandt du æg eller nymfer? Disse betragtninger kan hjælpe dig i det videre forløb, så du ved, hvor længe du skal fortsætte behandlingen.