Latin: Lasius niger
En meget almindelig myre i haven, på gårdspladser og veje er den sorte havemyre, som på latinsk hedder Lasius niger. Faktisk er det netop denne myreart, man vil støde på i huse i langt de fleste tilfælde.
Udseende
Grundet navnet er man fristet til at tro, at den sorte havemyre netop er sort. Virkeligheden er dog en anden, og faktisk er den sorte havemyre brun. Arbejdermyrene er mellem 3,5 og 5 mm lang. På den sorte havemyres yderste antenne led har den små hår.
Biologi og adfærd
Sorte havemyre lever i samfund, som er gigantiske i deres størrelse. Et stort samfund af havemyre rummer normalvis 5.000-10.000 medlemmer. Medlemmerne er af forskellige individer med alt fra uvingede arbejdere og vingede hanner til dronninger, der er vingede hunner.
Det er arbejderne uden vinger, der klarer det praktiske arbejde omkring og i boet. Dette er hunmyrer, hvor deres æggestokke ikke er udviklet. Arbejdermyrerne traver langt omkring i jagten efter føde. Finder en arbejdermyre noget godt og spiseligt, viderefortæller den til de andre artsfæller. Dette sker ved at skabe duftspor henimod fødeemnet, samtidig med arbejdermyren klapper andre myrer med sine antenner. Derudover fodrer arbejdermyren de andre med den fundne mad, og nu vil en karavane af sorte havemyrer finde deres vej til stedet.
Den overvejende føde for de sorte havemyrer er søde væsker. I naturen er dette især bladluse-ekskrementer. Dog kan de i en vis udstrækning få ernæring som rovdyr, hvor de overmander forskellige smådyr og spiser.
De sorte havemyrer bygger typisk deres rede i jorden – gerne under fliser eller sten. Dog kan sorte havemyrer ligeledes bo i huses fugtskadede træ eller rådne træstubbe.
I løbet af sommeren vil der én gang årligt komme sværmende myrer fra deres boer. Her er der tale om de vingede myrer, der parrer sig med andre sværmende myrer fra andre bosteder. De små hanner dør, og nogle af hunnerne vil ligeledes gå tabt. De hunner, som overlever, opbygger efterfølgende nye samfund. Her tilbringer de resten af deres levetid med at lægge nye æg.
Skade
Boliger, der er støbt på jorden og af et plan, er ofte besøgt af store mængder havemyrer. Her slår myrerne sig ned under betongulvet, hvorfra de trænger op igennem betonpladens revner. Dette kan f.eks. være ved fodpaneler, rørgennemføringer og lignende.
De sorte havemyrer kan også nedslå sig mellem trægulvs og betongulvs isoleringsmateriale. Dette er langt fra hensigtsmæssigt, da myrerne kan efterlade fugtige forhold, hvilket beskadiger trægulvet.
De første myretilstedeværelsestegn inde i huse er mindre bunker af grus eller sand, der dukker op pludseligt ved paneler. Sådanne bunker er myreboets losseplads, hvor rester af døde myrer, tomme puppehylstre og insekter forekommer.
Selvom det er meget almindeligt at have besøg af havemyrer i huse i Danmark, ødelægger de sjældent noget. De sorte havemyrer har ikke evner til at underminere boligen. Når de bygger deres rede i træ, vil træet som regel være fugtskadet i forvejen. Dog kan der opstå ødelæggelser, hvis myrenes fugtige og opgravede materialer til reden berører træ.
Derudover er det vigtigt at overveje, at andre myrearter i landet kan være træødelæggende, og disse kan til forveksling ligne en uskyldig sort havemyre.
Forebyggelse og bekæmpelse
For at bekæmpe sorte havemyrer mest effektivt, gælder det om at finde selve myreboet og ødelægge det. Dog er dette sjældent muligt, da de ofte bor under selve huset. Her er det altså ikke muligt at ødelægge stedet hvor pupper, larver, æg og dronning befinder sig. Af denne grund er det typiske bekæmpelsesmiddel insektmiddel. Her skal du være sikker på at anvende midler, som netop er godkendt til myrebekæmpelse. Brug insektmidlet i henhold til brugsanvisningen.
Hvis myreboet er placeret lige ved soklen eller dørtrinnet af huset, kan du risikere, at de sorte havemyrer trænger indendørs. I sådanne tilfælde bekæmpes myreboet med myrepudder eller vandingsmiddel.
Er der tale om sorte havemyrer udendørs, anses det generelt ikke som rimeligt at sabotere havemyrer i større stil. Hvis det er tilladt ifølge forholdene, kan kogende vand uden brug af myregift anvendes. Her skal du dog være opmærksom på, at du ikke beskadiger plantevæksten. Indendørs bekæmpelse kræver brug af aerosoler med pyrethrin, sprøjtemiddel, myrepudder eller forgiftet lokkemad. Hvis myrerne er på køkkenhylder eller lignende, må du kun bruge ufarlige midler.