Bananfluen er formentlig et af de mest kendte skadedyr herhjemme, da den har en særlig evne til at dukke op i fordærvet frugt og grønt med gæret lugt i vores hjem. Der findes omkring 600 forskellige arter bananfluer, der alle tilhører slægten med det latinske navn Drosophila. Men heldigvis er det ikke alle 600 arter, der flytter ind i vores hjem. Faktisk er det kun en håndfuld, der findes indendørs.

På dansk går bananfluen under rigtig mange forskellige navne, hvilket blandt andet tæller eddikefluer, frugtfluer og vinfluer. Og disse navne er ikke grebet ud af den blå luft, men indikerer klart, hvilken type madvarer bananfluerne foretrækker og tiltrækkes af.
Udseende
Bananfluen har et genkendeligt udseende. Den fuldt udvoksede bananflue bliver mellem 2 til 4 millimeter lang og har en gulbrun farve. Dens øjne er røde eller brune. Men det er først og fremmest bananfluernes flyvestil, der gør dem let genkendelige, da de har en næsten luftig og svævende måde at flyve på. Bananfluelarverne bliver mellem 4 og 5 millimeter lange og er små maddiker, der har en hvidgullig farve.
Biologi og adfærd
Bananfluer er som beskrevet utroligt glade for gæret frugt og grønt. Og de rejser gerne langt, hvis de opsnapper en liflig gæret duft. Det er også grunden til, at bananfluerne er hyppige gæster i vores køkkener, der kan være det rene slaraffenland for dem. For skraldespande, flasker med vin- og ølsjatter, åbne ketchupflasker og halvtomme glas med marmelade er blot nogle af de mange fristelser, der tiltrækker bananfluen.
Men bananfluen nøjes ikke blot med at fortære disse varer. Hunnen lægger også sine små hvidlige æg i disse omgivelser. Og hunnen kan nå at lægge 25 æg i løbet af én dag, ligesom hun kan lægge 200 æg i alt i sin levetid.
Hunnens æg er cirka et døgn om at udklække. Og ud af æggene kommer de små larver, der søger ned i deres spiselige omgivelser. Herefter gennemgår larverne deres udvikling fra larve til fuldvoksen bananflue. Denne proces varer 4-5 dage, hvorefter de forpupper sig. Inde i puppen – der tilnærmelsesvis ligner et lille brunt frø – fortsætter processen, og forvandlingen til voksen flue fuldbyrdes. Dette tager yderligere 3-4 dage.
Bananfluerne hensynker ikke til lediggang, så snart de er fuldvoksne. Allerede når de er 24 timer gamle, begynder de selv at lægge æg. Har bananfluerne alle omstændighederne i deres favør, kan en bananflue gennemgå hele sin udvikling – fra selv at være æg til at lægge et æg – på blot 10 dage. Og lune indendørs områder kan stille bananfluen de bedste betingelser i udsigt.
Skade
Bananfluerne udgør som sådan ikke nogen skade for os. Men det betyder ikke, at de er rare at have indendørs. Ikke mindst fordi deres æg er svære at se med det blotte øje, hvorfor de let kan yngle i vores madvarer, uden at vi opdager det.
Forebyggelse og bekæmpelse
Forebyggelse er uden tvivl et godt redskab, når det kommer til bananfluer. For eftersom bananfluerne gerne tiltrækkes langvejs fra, så gælder det om at minimere alle områder, der kan have en tiltrækkende effekt på bananfluerne.
Derfor kan man med fordel sørge for at opbevare sine madvarer, således bananfluen ikke har mulighed for at lægge æg i dem. Det gøres blandt andet ved at sikre, at ketchupflasker, marmelade og andre syltede madvarer er forseglet grundigt. Tommer flasker med sjatter og lignede bør heller ikke stå fremme for længe, ligesom man med fordel kan være ekstra flink til at tømme skraldespanden og posen med organisk materiale.
Det er ikke kun indendørs, at man kan gå lidt proaktivt til værks. Sørg for at fjerne nedfaldsfrugt fra græsplænen, da det kan udgøre et sandt yngleparadis for bananfluerne. Derudover bør man være opmærksom på, at skraldespande og kompostbunker med affald er forsvarligt lukket.
Du kan benytte en almindelige insektspray til at bekæmpe bananfluerne indendørs. Du skal dog være opmærksom på, at effekten kan være kortvarig, eftersom der kan være æg rundt omkring, som du ikke får bugt med i samme ombæring. Så brug insektsprayen hyppigt, når du er hårdt ramt af angreb, og kombiner den med forebyggende foranstaltninger og generel renlighed i køkkenet.