Latin: Plodia interpunctella
Skadedyr dukker løbende op i mange husstande, og her er særligt møl et velkendt skadedyr. Inden for kategorien af møl finder vi blandt andet tofarvet frømøl, der også er kendt under navnet Plodia interpunctella. Dette skadedyr kan i mange tilfælde være vanskeligt at bekæmpe, og her kan det være en stor fordel at forebygge løbende.
Udseende
Det tofarvede frømøl (Plodia interpunctella) er karakteriseret ved sin forholdsvist store størrelse på knap én centimeter. Oprindeligt blev dette skadedyr kendt i Europa, men har gennem årene spredt sig og er nu velkendt i hele verden. Denne er kendetegnet ved sin markante farvekombination, der består af en lysegrå fordel og en glinsende, kobberrød bagdel. Derudover vil larverne være karakteristiske med sin gulhvide farve og mørkebrune hoved. Disse larver vil typisk være 12-13 mm lange ved fuld størrelse.
Tofarvet frømøl er et velkendt skadedyr, som volder store problemer i mange lande. Dette gør sig især gældende for de varmere lande i verden og steder, hvor der særligt er tradition for tørret frugt, nødder og mandler. Dog er skadedyret også en hyppig tendens i eksempelvis korn og diverse kornprodukter. Larven er særligt velkendt som ”orm” i chokolade og optræder hyppigt på denne måde.
Biologi og udseende
Efter parring vil tofarvet frømøl typisk påbegynde æglægning i de efterfølgende 14 dage. Her er det muligt, at skadedyret kan lægge op mod 400 æg, hvilket også gør skadedyret besværligt at bekæmpe helt. Æggene lægges enten i revner, sprækker eller direkte i de inficerede fødevarer. Æggene kan også lægges i emballagen, hvorefter larverne vil bevæge sig ind til selve fødevaren.
Udviklingsprocessen afhænger af to faktorer. Her er der tale om den respektive fødevare og temperaturen. De gunstige forhold for larvens udvikling er ved 30 grader, og her vil udviklingen fra larve til tofarvet frømøl typisk have en varighed på 25 dage. Dermed kan der komme mange generationer til på et år, men typisk vil der kun ses 1-2 generationer på større fødevarelagre.
Larverne vil skifte hud omkring 4-7 gange under sin udvikling, og de vil forlade denne hud, efter at den er fuldt udviklet. Larven gnaver i fødevarer, og dermed beskadiger selve larven også dette. De vil desuden producere et hvidligt spind, der dækker fødevaren.
Forebyggelse og bekæmpelse
Et angreb fra dette skadedyr kan være en længere proces at komme over, og her er det nødvendigt med en grundig forebyggelse. Dette gælder både efter et angreb og før. Du skal sørge for at opbevare alle fødevarer i lufttætte beholdere eller plastikposer, så du forhindrer et nyt angreb i at udvikle sig. Dukker der alligevel møl op i køkkenet, kan dette være grundet et skjult arnested, hvor eksempelvis gryn eller mel har ophobet sig.
Derudover bør du jævnligt gennemgå fødevarer, som du sjældent bruger til madlavningen. Ved mistanke om et angreb er det muligt at placere fødevarer i fryseren i 1-2 døgn for at dræbe larver og møl.
Bekæmpelse i husstande
Møl i private husstande vil typisk opstå på baggrund af møl fra en pose nødder, mandler eller rosiner. Dog kan dette også ske i både mel, gryn, frø, müsli eller lignende produkter. Er fødevarerne angrebet af møl, vil det ofte være en god idé at kassere dem fuldstændig for at slippe af med eventuelle æg eller lignende. Varer, der kun er lidt beskadiget, kan opvarmes til minimum 55 grader eller blive anbragt ved -18 grader i 1-2 døgn. Dog skal fødevaren kunne tåle dette.
Har du fundet tofarvet frømøl i nogle fødevarer, skal du efterfølgende sørge for at rengøre skuffer og sprækker grundigt. Dette kan med fordel gøres med en støvsuger, der kan suge eventuelle æg op. Du kan ligeledes anvende insektmidler, men her skal du være opmærksom på, at ikke alle midler egner sig til områder med fødevareopbevaring.
Bekæmpelse i virksomheder og varelagre
Tofarvede frømøl kan forvolde meget skade på store lagerbeholdninger med fødevarer, og derfor skal disse angreb bekæmpes hurtigst muligt. Den mest kritiske periode er mellem juli og september, hvor det er nødvendigt at opsætte fælder og gennemse disse på ugentlig basis. Dette bevirker, at det er muligt at konstatere et eventuelt angreb, og dermed kan det angrebne parti findes og bekæmpes. Samtidig er det essentielt med overvågning af alle varer på lageret, hvor uovervåget indhold i et hjørne ofte er årsagen til problemet. Bekæmpelse af et større fødevarelager kræver en overfladebehandling med langtidsvirkende sprøjtemiddel. Disse midler må kun anvendes på overflader, der ikke er i kontakt med levnedsmidler. Samtidig kan angreb bekæmpes effektivt i nogle råvarer ved at anvende malathion, kulde eller varme. Ved temperaturer på maksimalt 10 grader vil æg dø efter 14 dage.