Latin: Sitophilus Granarius
Hvis man har arbejdet med korn eller på et kornlager, kender man sikkert til kornsnudebillen. Kornsnudebillen er et af de mest kendte skadedyr, når det kommer til kornlagre, selvom man også kan finde kornsnudebiller i hjemmet. Kornsnudebiller kan nemlig komme ind i dit hjem via kornvarer såsom havre, byg og hvede. Dog kan man også finde dem i hundekiks, fuglefrø, pasta og andre kornholdige varer.

Dog lever kornsnudebiller ikke udendørs i Danmark, så de vil foretrække at blive tæt på den mad, som de ved, de kan leve af. Om sommeren kan de dog godt vandre rimelig langt fra deres sikre områder, da varmen gør det nemmere for dem at komme rundt.
Udseende
Kornsnudebillen er 2,5-5 millimeter lang, når den er fuldt udvokset. Da kornsnudebillen er en type bille, der kaldes en snudebille, har dens hoved den særlige, tynde ”snude”. Dette er dog ikke som sådan en næse eller snude, men blot formen på dens hoved. Denne snude ligner også et horn.
Kornsnudebiller skifter desuden farve i løbet af deres levetid. Som larver er de blege og rynkede, selvom man sjældent får dem at se, da de i løbet af larvestadiet lever inde i kernen på et korn. Som unge biller er de rødbrune og bliver langsomt mere mørkebrune. Som helt gamle biller er de helt sorte.
Biologi og adfærd
En kornsnudebillehun lægger ét æg ad gangen. Hun gnaver et hul i en kornkerne, og lægger ægget heri, hvorefter hun dækker hullet til med et sekret. I kernen klækker ægget til en larve, som begynder at udhule kernen, så der kun er en skal tilbage. Herefter forpupper den sig inde i den udhulede kerne. Den voksne bille æder sig ud af puppe og skal, hvorefter den nu kan komme ud og finde andre biller og selvfølgelig mere mad.
Som så mange andre biller kan kornsnudebillen ikke udvikle sig, hvis ikke det er varmt nok til det. Til gengæld kan højere temperatur føre til, at billen udvikler sig hurtigere. For eksempel kan det tage 6-12 måneder for en kornsnudebille at blive fuldt udvokset ved 12 grader. Ved 25 grader tager det blot 1 måned for kornsnudebillen at blive fuldt udvokset.
Skade
Kornsnudebiller er selvfølgelig en kæmpe risiko for kornlagre og lignende lagre. Hvis der opstår såkaldte ”varme lommer” i kornet, vil kornsnudebiller tiltrækkes af området. En varm lomme er et område af kornet, som bliver vådt og varmt af udefrakommende faktorer. I slemme situationer kan den varme lomme faktisk nå op mod 50 grader, hvilket vil føre til en kerne i lommen, som består af døde kornsnudebillelarver og svampehyfer.
I det private lægger man typisk først mærke til et kornsnudebilleangreb, når man ser de små biller vandre rundt i køkkenet. Herefter kan man typisk nemt finde udklækningsstedet ved at finde den madvare, som de hovedsageligt flokkes om. Mange foretrækker at smide de angrebne madvarer ud med det samme, når de opdager et angreb fra kornsnudebiller.
Forebyggelse og bekæmpelse
Hvis man står med et fuldstændigt tømt lager eller en tom silo, hvor man ved, at der har været kornsnudebiller, skal indersiden rengøres meget grundigt. I det private bør man opbevare tørre fødevarer og dyrefoder køligt og med tætsluttende låg, så man undgår både kornsnudebiller og andre skadedyr i sine madvarer. Hold desuden et vågent øje med de madvarer, som du ikke bruger lige så ofte som andre. For at bekæmpe kornsnudebiller er det bedst at bruge en giftgas kaldet phosphorbrinte, hvilket kun må bruges af professionelle. Derfor er det bedst at ringe efter en udrydder. I det private bør man straks isolere de madvarer, som kornsnudebillerne har været i. Man kan enten opvarme de ramte madvarer til 55 grader eller lægge dem i en fryser i 24 timer. Kornsnudebiller kan vandre lidt væk fra deres foretrukne sted, så rengør med støvsuger i revner og sprækker tæt på stedet, og sørg selvfølgelig for, at dine madvarer fremover opbevares med tætsluttende låg.