Det er ikke uden grund, at herkulesmyren har gjort sig fortjent til sit navn. Herkulesmyren er nemlig den største myre i Danmark. Myren, der også går under sit latinske navne Camponotus herculeanus, er dog ikke specielt udbredt i Danmark. Den findes kun i Nordjylland og Nordsjælland, hvor den bor i områdernes nåleskove.
Udseende
Selvom herkulesmyren som beskrevet er den største myre i Danmark, så er det ikke alle artens myrer, der er lige store. For mens dronningen bliver knapt to centimeter lang, så må arbejderne tage til takke med at være noget mere beskedne i størrelsen. De mindste arbejdsmyrer bliver omkring fem millimeter, mens de største kan nå op omkring 14 millimeter.
Biologi og adfærd
Efter endt parring søger herkulesmyre-dronningen efter en træstub, en stamme på et fældet træ eller lignende træværk, hvor hun kan bygge sin rede. Myren foretrækker at anvende nåletræ til formålet, men kan undertiden også finde på at opsøge forskellige former for løvtræarter.
Dronningen graver sig ned i træet for at udforme sin rede. I denne rede opfostrer hun et kuld arbejdere, hvormed hun kan starte sin egen koloni, der efter noget tid kan vokse sig stor. En sådan koloni kan let komme til at indeholde mellem 2-3.000 individer. Undertiden anlægges der flere boer samtidig, de såkaldte ”satellit-bo”, som alle udgår fra samme kerne, nemlig hovedboet, hvor dronningen, larverne og æggene befinder sig.
Herkulesmyrerne graver deres reder i det blødere vårved. Tilbage står høstveddet tilbage som et tværsnit af regelmæssige ringe i træet. Foretager man et længdesnit af træet, vil myrernes udskejelser ses som lameller i træet. Mellem lamellerne findes der små åbninger, der er myrernes indre gangsystemer i træet. Ofte vil der også optræde små huller i træet. Disse huller er skabt af myrerne som en slags vinduer ud mod verden.
Myreboet holdes pænt og rent, og myrerne sørger for at holde gangsystemerne fri for smuld fra træet. Dette restaffald anbringes i træets hulheder eller bortskaffes gennem huller i træet; de såkaldte vinduer.
Herkulesmyrerne er mest aktive om natten. Derfor er det ikke uhørt, at man ikke ser meget til dem, selvom der findes et myrebo i nærheden af hjemmet. De lever hovedsageligt af insekter og andre lignende smådyr, men vil også gerne indtage søde plantesafter.
Skade
Herkulesmyrerne slår sig sædvanligvis især ned i sommerhuse i det nordjyske og nordsjællandske. Og her kan de være til stor gene. For slår de sig ned indenfor, vælger de oftest træ, der er en del af den skjulte konstruktion i sommerhusene, som mål for deres reder. Det betyder, at gulv, vægge og tagkonstruktioner er ideelle til deres formål.
Når myrerne angriber træet, udhuler de det fuldkommen. Det betyder, at herkulesmyrerne kan forårsage stor skade, da træet vil være fuldkommen ødelagt og ubrugeligt efter et angreb. Og modsat mange andre insekter vælger herkulesmyrerne fortrinsvis at angribe sundt nåletræstømmer til deres reder.
Forebyggelse og bekæmpelse
Selvom man ønsker at forebygge herkulesmyren, er det desværre ikke muligt. Dog kan man med fordel holde nøje øje med sin ejendom, om der skulle dukke tegn på herkulesmyrerne op. Ofte vil man ikke være i tvivl, da myrerne gerne valfarter ind og ud af huset. Hvis man konstaterer eller har mistanke om, at huset er angrebet af herkulesmyrer, bør man i første omgang kontakte sit forsikringsselskab.
Den bedste måde at slippe af med myrerne på er ved at finde frem til selve myreboet og destruere det. Men det kan være en vanskelig opgave, og ofte vil det ikke være nok at tage bekæmpelsen af myrerne i egen hånd. Det kræver for det meste hjælp fra en professionel skadedyrsservice at få sat en effektiv stopper for myrerne.
Herkulesmyrerne kan som beskrevet forårsage en del skade på træværket i beboelsen, og ved meget kraftige angreb kan det være nødvendigt at udskifte dele af træværket. Man bør i samme ombæring desuden altid behandle tilstødende træværk med et træbeskyttelsesmiddel. Hvis en udskiftning af træet ikke er nødvendig, kan der bores huller ind til myrernes bo, som behandles med et flydende træbeskyttelsesmiddel. Ved mindre angreb kan man forsøge at behandle angrebne hulrum med et myrepudder, ligesom myrernes ind- og udgange til og fra beboelsen bør behandles med spærrebælter af myrepudder.