Den små glimmerbøsser tilhører slægten af glansbiller, også kaldet Meligethes. Glimmerbøssen med det latinske navn Meligethes aeneus er almindelig i Danmark, hvor den hører blandt de skadedyr, der udgør den betydeligste skade i rapsmarkerne – navnlig i vårraps.
Udseende
Den lille glimmerbøsse er en petit lille glansbille på blot to millimeter. Dens farve er mørk med en metalagtig glans, der sædvanligvis er grønlig.
Biologi og adfærd
Når temperaturerne er lune, kan man opleve glimmerbøsserne flyve rundt i endog særdeles store antal. Ligesom mange andre insekter, så tiltrækkes billen af gule farver. Er man iklædt gult tøj, er det derfor en åben invitation til glimmerbøsserne, der vil lande på én i stort antal.
I vintermånederne overvintrer de fuldvoksne glimmerbøsser i jordens øverste 10 centimeter. Mens de overvintrer, kan de tåle temperaturer helt ned til -12°C. Når foråret melder sin ankomst, begynder de at komme frem fra deres skjul. Når temperaturen nærmer sig de 12°C, begynder de så småt at foretage flyveture på kortere stræk, mens de – når temperaturen har passeret 15°C – begynder at flyve længere afstande. Målinger af glimmerbøssernes flyvninger har vist, at den kan flyve så langt som 10 kilometer, mens den gennemsnitlige flyvetur dog mere ligger i omegnen af en til tre kilometer.
Glimmerbøsserne lever af blomsterstøv og pollen, hvorfor de flyver rundt på besøg i mange forskellige planter. Om foråret hører særligt mælkebøtterne og de korsblomstrede arter til blandt glimmerbøsserne foretrukne spisesteder, mens de senere på sæsonen gerne gør indtog i rapsmarkerne. Her spiser de først af knopperne og derefter blomsterne.
Det er også blomsterne, der udgør fundamentet for hunnernes æglægning. Hunnen lægger sine æg på blomsterknopperne, hvorefter larverne lever i overvejende grad af blomsterstøvet derpå. Et besøg fra den lille larve kan dog have en negativ effekt, idet den kan udhule frøanlægget på blomsten, så den ikke kan sætte frugt.
En glimmerbøssehun kan lægge op til 100 æg. Larverne udklækkes efter en uge, hvorefter den følgende larveudvikling varer omkring tre uger. Når larverne er fuldt udvoksede, lader de sig falde til jorden. Her graver de sig ned og fortsætter deres forvandling til bille. Denne proces varer i cirka yderligere tre uger.
Skade
Larven kan som beskrevet forårsage en del problemer, da den kan skade afgrøder ved at ødelægge frøanlægget. Det kan have stor økonomisk betydning i forhold til en lang række landbrugsafgrøder som eksempelvis raps.
Forebyggelse og bekæmpelse
I tilfælde af angreb fra glimmerbøssen i landbrugsafgrøder eller i prydplanter anbefales det at søge råd og vejledning hos en land- eller havebrugskonsulent. Undertiden kan glimmerbøssen også forvilde sig indenfor, eksempelvis gennem en buket friskplukkede blomster fra haven. I hjemmet gør glimmerbøssen dog ingen skade, så det er ikke nødvendigt at iværksætte videre bekæmpelse. Eventuelle vildfarne gæster kan let fjernes med en støvsuger.