Den røde blomsterbuk er under sit latinske navn kendt som Leptura rubra. Selvom insektet umiddelbart er smukt i sit udseende med farvestrålende farver, kan den røde blomsterbuk hurtigt gøre skade på husets træværk. Derfor gælder det om at reagere hurtigt, hvis insektet findes i boligen – og det er i den grad en god idé at sørge for forebyggelse.
Udseende
Den røde blomsterbuk er 12-18 mm lang og er kendetegnet ved sin dækvingeres rødbrune eller røde farve. Insektet findes altså i forskellige varianter rent farvemæssigt. Derudover har den røde blomsterbuk en gullig behåring, hvilket gør insektet meget karakteristisk i sit udseende.
Generelt er hunnerne størst i sin naturlige størrelse, hvilket kan komme bag på nogle. Hunnen er ligeledes robust i sit udtryk, mens hannen opleves som værende mere slank. Dette er den nemmeste måde at kende hunnerne fra hannerne, hvor forskellen på kønnene altså er stor.
Biologi og adfærd
Juli til august er den tidsperiode, hvor den røde blomsterbuk er at finde. Hunnerne sørger for at lægge alle sine æg i stammer, grene og stød, der er rådangrebne og fugtige. Herefter lever larverne i splintveddet. Typisk går der omkring to år, før insektet har vokset sig til fuld størrelse og begynder at gnave sig ud fra splintveddet og trænge igennem flyvehuller.
Det er almindeligt at se en rød blomsterbuk i Danmark, og udbredelsen ses over hele landet. Dog er det som sagt fra juli til august, at insektet ses i største omfang, hvor den røde blomsterbuk altså er fremme.
Skade
Hvis den røde blomsterbuk angriber et træ, skades træet af mørkfarvet råd og svamp. Larvegangene for insektet løber på langs og er fyldt med boremel, som er ret fast. Ydermere efterlader den røde blomsterbuk flyvehuller i træet. Disse har en diameter på 5-8 mm og er runde i sin form.
Det er desværre ikke kun træer i naturen, der kan tage skade af den røde blomsterbuk. Insektet kan også angribe bygninger. Her vil den røde blomsterbuk dog kun angribe træværk, der er fugtskadet eller angrebet af svamp eller råd. Her er det oftest træværk i forbindelse med pæle, stolper, dørtrin, dørkarme, vinduesrammer og udvendig træbeklædning.
Den røde blomsterbuk anses altså som en trussel, når der er tale om i forvejen medtaget træ enten i henhold til svamp, fugt eller råd. Angriber insektet træet, vil ødelæggelsen dog accelerere. Det er derfor langt fra hensigtsmæssigt at få besøg af den røde blomsterbuk, selvom træet i forvejen har taget skade.
Forebyggelse og bekæmpelse
Idet den røde blomsterbuk angriber huses træværk, som er skadet i forvejen, gælder det om at undgå fugtigt træværk. Derfor er den vigtigste forebyggelse at hindre fugtskader i træværk. Sker skaden alligevel, hvor den røde blomsterbuk angriber, bør træværket udskiftes. Er der fortsat fugtskaderisiko i området, anbefales det at anvende trykimprægneret træ. Er der tale om et lettere angreb af røde blomsterbukke, kan det være nok blot at udtørre området samt behandle det med træbeskyttelsesmiddel. Her er det essentielt at bruge træbeskyttelsesmiddel, som er behandlingsgodkendt mod netop insekter, råd og svamp.