1. Kornskadedyr
Kornsnudebillen, rissnudebillen og majssnudebillen kan kun udvikle sig inden i store stivelsesholdige frø eller i varer, der svarer hertil, for eksempel makaroni, nudler eller hårdt presset mel. De menneskeskabte lagre med mange og store stivelsesholdige frø (hvede, rug, byg, havre, ris, majs m.m.) er efterhånden blevet deres væsentligste levested. Larverne af de fleste andre kornskadedyr gnaver af kernerne udefra.
Nogle arter har så svage munddele, at de er henvist til enten at gnave af den bløde kim før de når ind til endospermen eller til at angribe kerner, der af en eller anden grund er blevet beskadigede. Disse såkaldte sekundære kornskadedyr omfatter herhjemme typisk arter som savtakket kornbille, rustfarvet kornbille, melbille, lysolbille, kastaniebrun rismelbille og almindelig rismelbille samt larverne af frømøl, melmøl og visse andre møl. For dem er mel, gryn, bagte varer og kornsnudebillebeskadigede kerner blot variationer over temaet “beskadigede græsfrø”. De sekundære kornskadedyrs naturlige nicher er sandsynligvis fuglereder, hvor de lever af det der spildes, når fuglene fodrer deres unger.
2. Bælgplante-skadedyr
Frø af ærteblomstfamilien (ærter, bønner, linser m. m.) angribes fortrinsvis af specialister, bønnebiller, som i varmere lande lægger æg i frøene medens planterne endnu vokser. Importerede frø, som indeholder disse biller, kan beskadiges stærkt under lagringen, Dyr fra lignende produkter, for eksempel kaffebønnebiller kan også angribe disse ærteblomstrede planter. Bønnemel og ærtemel er i nogen grad giftigt for melmøl.
3. Skadedyr i nøddekerner og tørret frugt
Her er det møllene, der dominerer. Det er stort set de samme mølarter, der optræder i mandler, jordnødder, hasselnødder og andre nødder, der ved lagring bliver befriet for deres hårde skal, samt i tørret frugt (rosiner, svesker, dadler, figner, abrikoser m.m.). Også kakaobønner angribes af de samme møl. Chokolade, marcipan og konfektvarer angribes så godt som udelukkende af møllarver. De voksne møl lugter sig frem til varerne og lægger æggene enten i råvarerne eller i det færdige produkt. For møllene er chokolade og marcipan blot erstatninger for rigtige nødder, som de foretrækker. Kun få biller forgriber sig på nøddekerner og tør frugt. Det vil i reglen være de samme biller, der er sekundære kornskadedyr eller frøædere i fuglereder. Jordnøddebillen foretrækker nøddekerner frem for cerealier, når den har mulighed for at vælge, og det er måske dens naturlige niche i fuglereder. Dens munddele er så svage, at den ikke kan bide sig gennem jordnøddernes kapsler.