De moderne, syntetiske bekæmpelsesmidler, som begyndte at dukke op i løbet af 1940’erne revolutionerede på mange måder skadedyrsbekæmpelsen. I nogle år troede man faktisk, at nu var alle skadedyrsproblemerne løst. Man blev dog hurtigt klogere. Der opdagedes snart resistens over for bekæmpelsesmidler og uheldige bivirkninger af dem. Det har ført til, at mange af de “gode gamle” metoder nu er kommet i søge1yset igen, og at man til stadighed arbejder på at udvikle nye, giftfri metoder.
Integration er blevet et nøgleord i moderne skadedyrsbekæmpelse (eller “pest management” som nogle vil foretrække at kalde det). Ved integreret bekæmpelse forstås en samordning og udnyttelse af alle til rådighed stående forholdsregler over for de pågældende skadedyr. Man taler navnlig om integreret bekæmpelse inden for skovbrug og landbrug. Hovedsynspunktet, at bekæmpelsen ikke kan baseres ensidigt på en enkelt metode (for eksemple på giftstoffer), men må være et system, som omfatter flere forskellige forholdsregler, har imidlertid også værdi i en fødevarevirksomhed.
Principperne for en rimelig håndtering af skadedyrsproblemer i en fødevarevirksomhed kan opstilles som punkform:
- A. Inspektion af virksomheden og dens omgivelser
- B. Problemformulering
- C. Forebyggelse og bekæmpelse
- 1. Hensigtsmæssig indretning af virksomheden
- 2. Hensigtsmæssig drift
- 3. Udelukkelse, sikring af bygningerne
- 4. Emballage
- 5. Ikke-kemiske bekæmpelsesforanstaltninger
- 6. Kemisk bekæmpelse
- D. Effektiv overvågning og kommunikation