• Skadedyr i hus og hjem
  • Væggelus, stik og kløe
  • Skadedyr i levnedsmidler
  • DPIL

Pestium.dk

Europas største infoside om skadedyr

Dansk flag Engelsk flagNorsk flagSvensk flagTysk flag
Du er her: Forside / Skadedyr i levnedsmidler / De enkelte arter / Fluer / Bananfluer

Bananfluer

Lat: Drosophila spp. – No: eddikefluer – Sv: ättikflugor, bananflugor. En: vinegar flies, fruitflies – Ty: Essigfliegen

Sæson for bananfluer
Om sommeren lever bananfluerne mest i det fri. Om efteråret søger
de ind i husene og danner bestande der.

Bananfluer, Drosophila sppBananfluerne tilhører en ret artsrig gruppe. Der kendes mere end 6000 slags, men kun et par af dem optræder indendørs. Voksne bananfluer er 3 – 4 mm lange, gulligbrune. De flyver på en typisk stilfærdig måde. Larverne er hvidgule maddiker. Pupperne ligner nærmest små brune frø. Voksne bananfluer tiltrækkes af lugten af gærende frugt og grøntsager. Det er lugten af de forskellige alkoholer, der dannes under gæring, de tiltrækkes af. De søger også gerne til vin, øl, eddike, mælk, ketchup og marmelade. Hunfluerne lægger deres små hvidlige æg, som næsten ikke kan ses, i disse ting. De kan hver lægge omkring 25 æg om dagen og op til 1000 i alt. Æggene klækker efter et døgn og de små larver søger ned i føden.

Ved stuetemperatur bliver larverne store nok på 4 – 5 dage, hvorefter de forlader føden og forpupper sig lige i nærheden. I puppen sker forvandlingen til voksne bananfluer i løbet af yderligere 3 – 4 dage. Bananfluer kan begynde at lægge æg allerede 24 timer efter at de har forladt puppestadiet. Under gunstige omstændigheder, ved 25-30 °C kan livscyklus gennemføres på blot 10 dage.

Bananflue
Bananflue

Om sommeren yngler bananfluerne ude i den fri natur, så man må være opmærksom på affaldsbeholdere og kompostbunker, der kan være arnesteder. Hvis bananfluerne er et problem for virksomheder og beboelse i nærheden vil det altid hjælpe noget at pudre overfladen af larveudviklingsstederne med insktpudder. På virksomheder, hvor man arbejder med henkogning og syltning af grøntsager og frugt må man forsøge effektivt at spærre fluerne ude. I øvrigt sørge for at opbevare de ting, fluerne synes om at lægge æg i, så de ikke kan komme til dem.

Man er ofte tilbøjelig til at overse hvor lidt plads bananfluer behøver for at udvikle sig. Returemballage i form af tønder, kar, glas og flasker med sjatter i kan være årsag til store fluebestande og det samme gælder dårligt rengjorte affaldsbeholdere. Fluepupperne, som cementeres fast til underlaget, er vanskelige at fjerne og kan give anledning til reklamationer i forbindelse med genbrugsemballage. Voksne bananfluer er følsomme for de almindelige fluesprays med pyrethrin.

  • About
  • Latest Posts
Henri Mourier
Biolog fra Københavns Universitet at Statens Skadedyrslaboratorium
Forfatter til bøger og artikler:
"Skadedyr i Hus og Hjem"
"Væggelus - Stik og kløe"
"Skadedyr i Levnedsmidler"
"Husets Dyreliv"
"Skadedyr i Træ"
"Stuefluen"
Latest posts by Henri Mourier (see all)
    Skadedyr i levnedsmidler
    Indledning
    Et gammelt problem
    Skadedyrene konkurrerer med os om maden
    Skadedyr kan ødelægge varerne
    Hvorfor ikke bare spise dyrene med?
    Nogle smådyr er usunde at spise
    Allergi over for levnedsmiddelskadedyr
    Smittespredning
    Hvor kommer dyrene fra?
    Synanthrope arter
    (1) Husmiden og kornmiden
    (2) Ovnfisken og sølvkræet
    (3) Den tyske kakerlak og skovkakerlakken
    (4) Kastaniebrun rismelbille og almindelig rismelbille
    (5) Jordnøddebillen og den savtakkede kornbille
    (6) Tobaksbillen og brødbillen
    (7) Rissnudebillen og kornsnudebillen
    (8) Faraomyren og den sorte havemyre
    Historien om lysolbillen
    Dyr i fuglereder
    Skimmelfaunaen
    Lidt om dyrenes bygning og opførsel
    Insekternes ydre
    Insekternes indre
    Insekternes udvikling
    Insekternes sanser
    Om hensigtsmæssig adfærd
    Vand og fugtighed
    Temperaturen
    Det, dyrene lever af og lever I
    Luften
    Om mider
    Insektplanche og Identifikation
    De enkelte arter
    Mider
    Melmiden
    Kornmiden
    Husmiden
    Kødmiden
    Sveskemiden
    Ostemiden
    Husstøvmiderne
    Rovmiden
    Sølvkræ
    Sølvkræet
    Ovnfisken
    Kakerlakker
    Den tyske kakerlak
    Den orientalske kakerlak
    Den brunstribede kakerlak
    Den amerikanske kakerlak
    Bekæmpelse af kakerlakker
    Fårekyllinger
    Ørentviste, den almindelige ørentvist
    Støvlus
    Sommerfugle
    Melmøllet
    Kakaomøllet
    Dadelmøllet
    Frømøllet
    Det tofarvede frømøl
    Kornbiller
    Den savtakkede kornbille
    Jordnøddebillen
    Den rustfarvede kornbille
    Melbiller
    Melbillen
    Den lille melbille
    Lysolbillen
    Rismelbillen
    Den kastaniebrune rismelbille
    Korngnaveren
    Borebiller
    Brødbillen
    Tobaksbillen
    Bostrychidae
    Kornkapucineren
    Snudebiller
    Kornsnudebillen
    Rissnudebillen
    Majssnudebillen
    Bønnebiller – Bønnebillen
    Kaffebønnebille
    Klannere
    Flæskeklanneren
    Husklanneren
    Hudeklanneren
    Khaprabillen
    Amerikansk klanner
    Myrebiller
    Den rødbenede koprabille
    Den rødbrystede koprabille
    Den blå koprabille
    Tyvbiller
    Den australske tyvbille
    Den almindelige tyvbille
    Messingtyven
    Den runde tyvbille
    Skimmelbiller
    Fluer
    Stuefluen
    Den lille stueflue
    Spyfluer
    Den store kødflue
    Ostefluen
    Bananfluer
    Årevingede insekter
    Den sorte havemyre
    Faraomyren
    Gedehamse (hvepse)
    Fugle
    Duen
    Gråspurven
    Forebyggelse og bekæmpelse af fugle
    Gnavere
    Husmusen
    Halsbåndmusen
    Musesikring
    Musebekæmpelse
    Den brune rotte
    Den sorte rotte
    Rottesikring
    Rottebekæmpelse
    Imaginære dyr
    Levnedsmiddelskadedyrenes nicher
    A: Skraldemands-nichen
    B: Frøæder-nichen
    C: Dødt plantevæv-nichen
    D: Søde ekskrementer-nichen
    E: Ådsel-nichen
    Forebyggelse og bekæmpelse, integreret bekæmpelse
    A. Inspektion af virksomheden og dens omgivelser
    Omgivelserne
    Lokalerne
    Undersøgelse af råvarer og levnedsmidler på stedet
    Prøvetagning
    Laboratoriemetoder til pavisning af skadedyr i fødevarer
    B. Problemformulering
    C. Forebyggelse og bekæmpelse
    1. Hensigtsmæssig indretning af virksomheden
    2. Hensigtsmæssig drift
    3. Udelukkelse, sikring af bygningerne
    4. Emballage
    5. Ikke-kemiske bekæmpelsesforanstaltninger
    6. Kemisk bekæmpelse
    D. Effektiv overvågning og kommunikation
    Nogle praktiske oplysninger
    Emneregister
    Zoologisk register

    Copyright © 2022 · Forlaget Pestium A/S · Europas største vidensdatabase om skadedyr
    Kopiering og gengivelse uden tilladelse retsforfølges uden forudgående varsel