Lat: Forficula auricularia – No: vanlig saksedyr – Sv: tvestjärt – En: common earwig – Ty: Ohrwurm
Ørentviste har egentlig ikke noget ærinde på en levnedsmiddelvirksomhed. Alligevel sker det ofte, at man finder en ørentvist i fødevarer. Det skyldes, at ørentviste er meget almindelige dyr i Danmark. De søger ind i bygninger, ikke fordi det er bygninger, men fordi der her er snævre, mørke skjulesteder. Kommer de ind på et lager er der altid risiko for, at de gemmer sig i varerne eller emballagen. Ørentviste er ikke synanthrope. De yngler og overvintrer uden døre. I september måned graver de sig ned i jorden og går i vinterkvarter. Ofte overvintrer en hun og en han sammen i en lille jordhule.
Tidligt om foråret bliver hannen smidt ud og hunnen indretter hulen som ynglekammer. De omkring 30 æg, hun lægger, klækker 5 – 8 uger senere. Ungerne ligner de voksne, men er mindre og mangler vinger. I løbet af sommeren udvikler ungerne sig til voksne, kønsmodne dyr. Ørentviste er natdyr og de mange nye dyr har behov for gemmesteder, hvor de kan sidde mørkt og beskyttet om dagen. Om natten kommer de frem og æder. De er nærmest altædende med en menu, der omfatter både levende og døde plantedele, ådsler, mindre insekter og mider.
Invasioner af ørentviste finder sted i den sidste del af sommeren. For at undgå, at ørentviste trænger ind i en bygning, hvor man ikke vil have dem, kan man sørge for at fjerne deres tilholdssteder i bygningens umiddelbare nærhed. Det vil i praksis sige, at man skal undgå højt græs, kompostbunker og andet haveaffald tæt ved bygningen. Ørentviste har ganske vist vinger, men den almindelige ørentvist gør aldrig brug af sine. Den kommer ind ved at kravle. Derfor vil pudring af bygningens sokkel med et insektpulver mod krybende og kravlende insekter kunne forhindre indvandringen. Dørkarme, sprækker ved vinduer og andre revner kan også behandles med giftlak.