Nye råvarer eller færdigvarer, der kommer til en virksomhed, må betragtes med mistænksomhed indtil det er godtgjort, at de ikke er befængt med levende skadedyr. Hvis det er praktisk muligt, bør man lade varen undersøge, inden den ankommer – det vil sige allerede hos leverandøren. Nylig ankomne varer bør holdes isoleret fra de øvrige lager- og produktionslokaler og helst på et sted, hvor der er mindst mulig risiko for at eventuelle dyr spreder sig til resten af virksomheden. Det samme gælder returvarer og brugt emballage – især i de tilfælde, hvor disse ting er sendt tilbage fordi der var dyr i dem. Det ideelle isolerings-rum bør være insekttæt, ventileret, vel oplyst og må ikke indeholde andet end varerne anbragt midt i rummet. Med regelmæssige mellemrum tømmes rummet for varer og det tomme rum behandles med insektgift.
Fødevarer bør opbevares så kort tid som muligt. En harmløs forekomst, der næppe ville kunne bemærkes, kan med tiden blive et uoverskueligt problem. Efterlev derfor princippet: Først ind – først ud. Mange skadedyrsgener opstår fordi man glemmer de ældste varer eller – hvad værre er – man blander dem med nye.
Midt i 1970’erne anskaffede en del bagere sig 3 – 8 tons melsiloer, som blev fyldt op med jævne mellemrum. Det resulterede i at siloerne hurtigt blev fulde af møl, biller og mider af den slags der vil kunne findes i ubetydelige koncentrationer i alt mel. I bagernes melsiloer fik de deres store chance fordi siloerne aldrig blev tømt og rengjort. Noget lignende gør sig gældende med skadedyr i korn, som i 9 ud af 10 tilfælde stammer fra den lille rest gammelt korn, som man ikke gad flytte inden det nyhøstede korn blev lagt ind.
Regelmæssig oprydning og rengøring af lokalerne indebærer mange fordele. I rene, overskuelige lokaler opdages dyrene tidligere og rengøringen vil i sig selv fjerne en del af dyrene såvel som det, de kan leve af. I rene, enkle lokaler vil kemiske bekæmpelsesmidler være lettere at anvende og på rengjorte flader er de mest effektive.
Varer bør så vidt muligt anbringes, så man undgår at skabe tilholdssteder for skadedyrene. Anbring ikke varer op ad en lun væg eller et varmerør. Varer, der står op mod en kold ydervæg i et varmt og fugtigt lokale, bør rykkes lidt væk fra væggen, så fugtige zoner med kondensvand undgås i selve varen. Ved rengøring bør man have godt lys, så det er nemt at se spildte fødevarer. Brug fortrinsvis støvsuger eller kost. Når det er nødvendigt at bruge vand til gulvvask bør der ikke sjaskes på sømandsmaner. Det kan mærkes på lokalernes luftfugtighed i lang tid efter, hvis der har været brugt for meget vand. Spuling med slange kan ikke undgås på visse virksomheder, men også der må ventilationen indrettes efter den vanddampmængde, der skal fjernes. De, der gør rent, bør især være opmærksomme på kabel- og rørkanaler, brønde og dæksler i gulvet, samt under vareelevatorer og maskiner. Disse steder indgår i reglen ikke i normal rengøringspraksis, men i levnedsmiddelvirksomheder kommer man ikke udenom at gøre rent også der, hvis man vil sikre sig mod krybende og kravlende smådyr. Det er i høj grad muligt at overse tilholdssteder for dyr under rengøringen. Det kan man i nogen grad tage højde for ved at lade rum eller bygninger desinficere med jævne mellemrum. Det kan ske ved hjælp af sprøjtning, pudring eller gasning, alt efter forholdene. Det kan varmt anbefales, at man får hjælp til det af et professionelt desinfektionsfirma ud fra erkendelsen af, at de færreste virksomheder i dag selv råder over den nødvendige ekspertise, erfaring og udstyr til bekæmpelse af skadedyr.
Affaldsfjernelse er, især i sommerhalvåret, vigtigt så man undgår at gærende affald eller kødaffald lokker fluer til og bliver udklækningssted for dem. I meget varme perioder må affaldet fjernes hver anden dag. I køligere sommervejr kan man nøjes med en gang om ugen. Affaldscontainere, som af andre årsager ikke lader sig fjerne, må pudres godt med insektpudder.