Lat: Anagasta kuehniella eller Ephestia kuehniella – No: melmøll – Sv: kvarnmott – En: mediterranean flour moth – Ty: Mehlmotte
De ret smalle vinger har en spændvidde på 20 – 25 mm. Forvingerne er blygrå med mørke, zig-zag-formede tværlinier og prikker. Bagvingerne er lysegrå med lange frynser langs bagkanten. Melmøllets larver, der kan blive 15 – 19 mm lange, er hvide, lyserøde eller lysegrønne.
Melmøllet stammer sandsynligvis fra Mellemøsten. I 1877 fandt man det for første gang i Europa i et parti hvede fra Nordamerika og det er efterhånden blevet spredt ud over hele verden. Her i landet findes melmøllene i så godt som alle virksomheder, hvor mel og andre møllerivarer forarbejdes eller opbevares.
Larverne foretrækker hvedemel, men afviser ikke de andre melsorter og mølleriprodukter. Også korn, frø, tørret frugt, mandler, nødder og makaroni kan, når hvedemel mangler, ædes af melmøllets larver.
Skaderne indskrænker sig ikke til det, som larverne direkte æder. Mel med møllarver farves gråbrunt af ekskrementerne, får en ubehagelig lugt og klumper. I møller, hvor de findes i større antal, tilstoppes tragte og sigter af spind, så man hele tiden må standse og rense ud. For at undgå dette, samt reklamationer fra kunder, bliver nogle møller regelmæssigt gasset mod melmøl.
De voksne møl tager ikke næring til sig. Om dagene sidder de stille, fortrinsvis på mørke steder. Efter parringen, der kan vare i op til 15 timer, lægger hunnen omkring 200 æg i løbet af et par uger. Ved 20 °C er æggene 11 dage om at klække men ved 30 °C går der kun 3 dage før de små, 1 – 1,5 mm lange, melmøllarver kommer ud af æggene. Ved 17 °C varer larvestadierne tilsammen 4 måneder og puppetiden er 16 dage. Ved 30 °C går det stærkt. Larvernes udvikling tager blot en måned og puppestadiet en uge. I uopvarmede rum går larverne i dvale om vinteren. På steder, hvor der er opvarmet indendørs om vinteren, kan der udvikles mindst fire generationer årligt, og der kan til stadighed findes møl og larver i alle aldre.