De mider, der går i levnedsmidler, er næsten alle knyttede til den nedbrydning, der skyldes bakterier og svampe. Ingen af miderne kan leve og formere sig når der er for tørt til mikroorganismernes livsudfoldelser. Det er det med sikkerhed ved vandaktiviteter på 0,62 og derunder, svarende til en relativ luftfugtighed på højst 62 %. Ved lavere fugtighed dør miderne og væksten af de mikroorganismer, de lever af, går i stå. Det er da også det forhold, man hovedsageligt benytter sig af i såvel forebyggelse som bekæmpelse.
Mider kan kun artsbestemmes på grundlag af mikroskopipræparater, som er nemme at lave, men dyrene er vanskelige at bestemme. Som hovedregel må man regne med, at synlige midemængder i eksportvarer næppe tolereres i importlandet. Inden for EU er korn af interventionskvalitet bl.a. defineret ved kvalitetskrav, der siger, at kornet skal være frit for levende skadedyr, herunder mider, på ethvert udviklingstrin.