På vore breddegrader er de fleste levnedsmiddelskadedyr afhængige af opvarmede lokaler og kan ikke klare sig i det fri i længere tid. Man kan derfor være tilbøjelig til at glemme det, der foregår uden for virksomhedens vægge. Mus, rotter og fugle kommer f.eks. altid ind udefra. Også problemer med visse insekter kan føres tilbage til forhold udendørs i virksomhedens omgivelser, som virker tiltrækkende på de pågældende dyr.
Vegetationen
Det er en god regel, at plantevækst på området skal være nogenlunde kultiveret. Krat og buskadser, som kan være tilholdssteder for gnavere og fugleflokke, bør undgås og græsset skal holdes lavt. En zone på mindst 1 meters bredde langs bygningernes sokkel bør være helt fri for plantevækst og for andet, som kan være fristende opholdssteder for dyr. I modsat fald vil dyr, som bænkebidere og ørentviste, samle sig ved soklen med risiko for, at de efterhånden forvilder sig indendørs og ender i produkterne. Bliver det nødvendigt at behandle med gift for at holde krybende insekter ude af virksomheden, kan det også med fordel gøres i en sådan gold zone.
Læsseramper skal være fri for huller og sprækker, hvor forskellige rester kan samle sig. De bør ikke være opbevaringssted for returgods, som måske netop omfatter reklamationer med skadedyr.
Jernbanespor, som fører ind på virksomhedens område, skal være fri for ukrudt og affald.
Affaldspladser skal være lette at rengøre og forsynede med et tilstrækkeligt antal hensigtsmæssige containere, som tømmes og rengøres effektivt og hyppigt.
Tage og tagrender skal være rene og fri for fuglereder.
Udendørs lagerpladser. Emballage, paller osv., som i perioder oplagres udendørs, bør være hævet mindst 0,5 m over jorden. Det vil mindske risikoen for at de bliver brugt som skjulested for dyr af forskellig slags, som siden kan bringes med ind i virksomheden.
Lys virker tiltrækkende på mange insekter. Kraftigt lys udendørs på eller ved virksomheden kan om natten tiltrække insekter i uhyre antal. Skal der være lys om natten bør det ikke anbringes nær steder, hvor der kan være risiko for at de insekter, som bliver trukket til af det, kan trænge ind i virksomheden. Det er dyr, som intet har at gøre på en fødevarevirksomhed, som bliver tiltrukket på denne måde. Det kan forklare fund af dansemyg, rygsvømmere og tilfældige natsværmere i fødevarer.
Lokalerne: Alle former for skjulesteder, fra fine sprækker til større hulrum, er uheldige. De tillader, at der samler sig ting, som dyrene kan leve af, og de kan medføre, at store bestande udvikler sig, uden at man lægger mærke til det. Endelig yder sådanne steder dyrene en vis beskyttelse mod bekæmpelsen.
Der eksisterer ikke specielle regler for hvordan skadedyrssikre virksomheder og maskiner skal udformes. Sådanne regler ville hurtigt forældes og kunne komme til at virke som en bremse for en tilfredsstillende udvikling af nye systemer til forebyggelse af skadedyr i vore levnedsmiddelvirksomheder.
Der er dog en del generelle retningslinjer, som bør følges.
Alle indre bygningskonstruktioner skal være fri for hulheder, sprækker og revner. Alle søjler eller bjælker konstrueret i stål eller lignende skal således være fuldstændigt lukkede.
Vægge og lofter skal være af massiv konstruktion. Er der, som i mange forsænkede lofter, indbygget lysarmaturer, som giver varme, bliver hulrummet yderligere tiltrækkende. Bag vægfliser, som kun er opsat med en klat mørtel skabes en labyrint af gange, hvor kakerlakker gerne holder til, og hvor de er meget svære at bekæmpe.
Reoler og skabe bør enten slutte fuldstændigt støvtæt til gulvet eller være så meget fri af det, at man kan komme til at gøre rent under dem. Alle el-installationer, lysarmaturer, kabler, kabelbakker m.m., bør anbringes mindst 2 cm fra det bærende element.
Hulrum. Hvor det af pladshensyn ikke er muligt at gøre hulrum rimeligt store og rengøringsvenlige, f. eks. bag en bageriovn, kan det være en løsning at fylde op med et materiale, som ikke levner plads til dyrene, eller som direkte virker dræbende på dem. Som fyldmateriale er kiselgur en mulighed. Kiselgur dræber insekter fordi det ødelægger deres beskyttende vokslag, så de tørrer ud. Hvis det holdes tørt, bevarer det sin virkning i ubegrænset tid. En opfyldning med sammenpressede mineraluldsmåtter, evt. gennempudret med kiselgur eller teknisk ren borsyre, er en anden mulighed. I maskiner og transportveje vil der være utallige steder, hvor rester fra produktionen samler sig, og hvor bestande af skadedyr kan holdes ved lige. Det må være et krav til udformningen, at indkapslingen let kan fjernes, så hyppig og effektiv rengøring er mulig.