• Skadedyr i hus og hjem
  • Væggelus, stik og kløe
  • Skadedyr i levnedsmidler
  • DPIL

Pestium.dk

Europas største infoside om skadedyr

Dansk flag Engelsk flagNorsk flagSvensk flagTysk flag
Du er her: Forside / Skadedyr i levnedsmidler / Indledning / Et gammelt problem

Et gammelt problem

Man regner med at mennesket for omkring 10.000 år siden begyndte en egentlig jorddyrkning. Med denne fulgte en større produktion og en mere stabil levnedsmiddelforsyning fordi man kunne lagre korn fra høst til høst. Lagring af kornkerner i større mængder på samme sted betød nye og gode muligheder for de dyr, hvis naturlige levesteder og leveveje (nicher) hidtil havde været fugleredernes fødespild og gnavernes vinterforråd. De er jo i sig selv blot miniudgaver af de menneskeskabte lagre.

I resterne af grav-gaver fra Ægypten kan det ses, at man også for 5.000 år siden var rigeligt forsynede med kornsnudebiller, rismelbiller, brødbiller, kornkapucinere, savtakkede kornbiller, runde tyvbiller og tobaksbiller. Det er insektarter, som endnu lever i bedste velgående i vore dages lagre. Vore forfædre har muligvis haft et afslappet forhold til om der var dyr i maden, men på den anden side set har de ind imellem været nødt til at tage deres forholdsregler over for lagerskadedyrene, hvis de ville bevare blot en del af maden for egen mund.

I det gamle Ægypten og i Romerriget kendte man til opbevaringsmetoder, der var virksomme over for svamp og skadedyr i korn. Kornet blev anbragt i gruber i jorden. Den kuldioxid, som kornet dannede, fortrængte ilten og skabte derved den effekt, som man også i dag benytter sig af i gastætte siloer. Som fysisk beskyttelse mod insekter blandede man aske, salte eller simpelthen landevejsstøv i kornet. De skarpe partikler, der slider og ridser insekternes overhud, har bevirket dyrenes død på grund af vandtab gennem den beskadigede hud. Der blev også brugt kemiske midler i form af udtræk af olivenkerner, fra hø (kumarin), fra bynke m. m. til behandling af lagerlokalerne og deres umiddelbare omgivelser. Effektiviteten af disse droger har uden tvivl været ringe sammenlignet med nutidens kemiske bekæmpelsesmidler.

I middelalderens Europa synes i det mindste kornhandlerne at have fået forståelse for, at opbevaring af korn kræver lav temperatur og passende beluftning.

De kornlagre, som blev bygget dengang, var forsynede med køle- og beluftningssystemer, der var bl.a. lemme i tagene. I litteraturen fortælles om kornlagre, der rummede 400 år gammelt korn og om at kejser Karl den Femte i 1540 i Nürnberg lod sig servere brød, der angiveligt var bagt af mel fra 118 år gammelt korn.

Fra omkring 1120 til omkring år 1733 var skadedyrene med mellemrum genstand for en række kirkelige og verdslige retssager. Dyrene blev anklaget og dømt efter alle kunstens regler og de fik straffe, der kunne variere fra udelukkelse fra det kirkelige fællesskab til forvisning og bøder. En af de sidste af den slags processer fandt sted i Als ved Hadsund i året 1711. Borgerne i Als stævnede bl. a. rotter og mus for retten. De indklagede dyr fik tildelt en beskikket forsvarer og retten gik sin gang. Som forventet tabte dyrene sagen og blev dømt til at forsvinde i havet i løbet af 15 dage. Sidenhen fandt fiskerne mange døde rotter på pælene når de tilså deres bundgarn(!). Baggrunden for processerne var indlysende nok for den tids mennesker. De ønskede retfærdighed og søgte derfor hjælp hos de instanser, som kunne skaffe dem deres ret i situationer, de ikke selv kunne magte.

  • About
  • Latest Posts
Henri Mourier
Biolog fra Københavns Universitet at Statens Skadedyrslaboratorium
Forfatter til bøger og artikler:
"Skadedyr i Hus og Hjem"
"Væggelus - Stik og kløe"
"Skadedyr i Levnedsmidler"
"Husets Dyreliv"
"Skadedyr i Træ"
"Stuefluen"
Latest posts by Henri Mourier (see all)
    Skadedyr i levnedsmidler
    Indledning
    Et gammelt problem
    Skadedyrene konkurrerer med os om maden
    Skadedyr kan ødelægge varerne
    Hvorfor ikke bare spise dyrene med?
    Nogle smådyr er usunde at spise
    Allergi over for levnedsmiddelskadedyr
    Smittespredning
    Hvor kommer dyrene fra?
    Synanthrope arter
    (1) Husmiden og kornmiden
    (2) Ovnfisken og sølvkræet
    (3) Den tyske kakerlak og skovkakerlakken
    (4) Kastaniebrun rismelbille og almindelig rismelbille
    (5) Jordnøddebillen og den savtakkede kornbille
    (6) Tobaksbillen og brødbillen
    (7) Rissnudebillen og kornsnudebillen
    (8) Faraomyren og den sorte havemyre
    Historien om lysolbillen
    Dyr i fuglereder
    Skimmelfaunaen
    Lidt om dyrenes bygning og opførsel
    Insekternes ydre
    Insekternes indre
    Insekternes udvikling
    Insekternes sanser
    Om hensigtsmæssig adfærd
    Vand og fugtighed
    Temperaturen
    Det, dyrene lever af og lever I
    Luften
    Om mider
    Insektplanche og Identifikation
    De enkelte arter
    Mider
    Melmiden
    Kornmiden
    Husmiden
    Kødmiden
    Sveskemiden
    Ostemiden
    Husstøvmiderne
    Rovmiden
    Sølvkræ
    Sølvkræet
    Ovnfisken
    Kakerlakker
    Den tyske kakerlak
    Den orientalske kakerlak
    Den brunstribede kakerlak
    Den amerikanske kakerlak
    Bekæmpelse af kakerlakker
    Fårekyllinger
    Ørentviste, den almindelige ørentvist
    Støvlus
    Sommerfugle
    Melmøllet
    Kakaomøllet
    Dadelmøllet
    Frømøllet
    Det tofarvede frømøl
    Kornbiller
    Den savtakkede kornbille
    Jordnøddebillen
    Den rustfarvede kornbille
    Melbiller
    Melbillen
    Den lille melbille
    Lysolbillen
    Rismelbillen
    Den kastaniebrune rismelbille
    Korngnaveren
    Borebiller
    Brødbillen
    Tobaksbillen
    Bostrychidae
    Kornkapucineren
    Snudebiller
    Kornsnudebillen
    Rissnudebillen
    Majssnudebillen
    Bønnebiller – Bønnebillen
    Kaffebønnebille
    Klannere
    Flæskeklanneren
    Husklanneren
    Hudeklanneren
    Khaprabillen
    Amerikansk klanner
    Myrebiller
    Den rødbenede koprabille
    Den rødbrystede koprabille
    Den blå koprabille
    Tyvbiller
    Den australske tyvbille
    Den almindelige tyvbille
    Messingtyven
    Den runde tyvbille
    Skimmelbiller
    Fluer
    Stuefluen
    Den lille stueflue
    Spyfluer
    Den store kødflue
    Ostefluen
    Bananfluer
    Årevingede insekter
    Den sorte havemyre
    Faraomyren
    Gedehamse (hvepse)
    Fugle
    Duen
    Gråspurven
    Forebyggelse og bekæmpelse af fugle
    Gnavere
    Husmusen
    Halsbåndmusen
    Musesikring
    Musebekæmpelse
    Den brune rotte
    Den sorte rotte
    Rottesikring
    Rottebekæmpelse
    Imaginære dyr
    Levnedsmiddelskadedyrenes nicher
    A: Skraldemands-nichen
    B: Frøæder-nichen
    C: Dødt plantevæv-nichen
    D: Søde ekskrementer-nichen
    E: Ådsel-nichen
    Forebyggelse og bekæmpelse, integreret bekæmpelse
    A. Inspektion af virksomheden og dens omgivelser
    Omgivelserne
    Lokalerne
    Undersøgelse af råvarer og levnedsmidler på stedet
    Prøvetagning
    Laboratoriemetoder til pavisning af skadedyr i fødevarer
    B. Problemformulering
    C. Forebyggelse og bekæmpelse
    1. Hensigtsmæssig indretning af virksomheden
    2. Hensigtsmæssig drift
    3. Udelukkelse, sikring af bygningerne
    4. Emballage
    5. Ikke-kemiske bekæmpelsesforanstaltninger
    6. Kemisk bekæmpelse
    D. Effektiv overvågning og kommunikation
    Nogle praktiske oplysninger
    Emneregister
    Zoologisk register

    Copyright © 2023 · Forlaget Pestium A/S · Europas største vidensdatabase om skadedyr
    Kopiering og gengivelse uden tilladelse retsforfølges uden forudgående varsel