Lat: Vespoides spp. – No: Stikkevepse – Sv: getingar – En: wasps – Ty: Faltenwespen
I daglig tale kaldes de ofte blot for hvepse. Imidlertid er hvepse en mere omfattende kategori, der dækker gravehvepse, snyltehvepse, gedehamse m. m. Gedehamsene er velkendte på deres sort og gult stribede bagkroppe, samt ikke mindst for deres evne til at stikke. Vi har her i landet 7 arter af sociale gedehamse, som ligner hinanden meget både i levevis og udseende.
På vore breddegrader er gedehamsesamfundene et-årige. Det betyder, at boerne kun bruges i det år, de bygges. Gamle boer fra året før er tomme. Det er de unge, befrugtede dronninger, som overvintrer. De vågner af vintersøvnen i april og går helt alene i gang med at grundlægge de ny samfund. Sidst i maj kommer de første arbejdere på vingerne og derefter vokser de enkelte samfund støt indtil august, hvor de kan tælle omkring 5000 individer. Boet (hvepsereden) er oftest kugleformet. Det er bygget af et papiragtigt materiale, som dyrene selv laver af afraspede træfibre tygget sammen med spyt.
Larverne lever udelukkende af kød. Byttet er mest insekter, som de voksne fanger til dem, eller det kan være lunser af kød, som de voksne bider af ådsler. I bytte for den kød-luns, larven modtager, gylper den en sukkerholdig væske op, som den voksne gedehams ivrigt slikker i sig. De voksne gedehamse lever i øvrigt fortrinsvis af sukker i form af nektar, bladluseekskrementer og lignende. Hen på efteråret går der kludder i samfundsmaskineriet. Arbejderne holder op med at passe larverne og lever fra det tidspunkt en drivertilværelse indtil frosten tager dem. Det meste af sommeren ser man ikke ret meget til gedehamsene. De har travlt med at bygge boet større og samle foder til deres unger. På det tidspunkt kan de også hente kød i slagter- og fiskeforretninger.
Sidst på sommeren begynder gedehamsene at blive generende overalt. Det skyldes dels, at individantallet nu er blevet ret stort og dels at arbejderne, der ikke længere passer larverne, i stedet henter sig sukker eller sød saft de steder, hvor disse ting er. Det er særlig hos bagere og grønthandlere, ved iskiosker o.l., samt hvor man spiser udendørs.
På virksomheder og i butikker, hvor det ikke er muligt at lukke gedehamsene effektivt ude, kan lysfælder med ultraviolet lys, hvor dyrene fanges eller dræbes, klare problemet. Den mest rationelle måde at bekæmpe en lokal gedehamseplage på er at finde og uskadeliggøre boet. Frithængende boer kan sprøjtes med et insektbekæmpelsesmiddel nedefra, op gennem indgangshullet. Man står sig ved at vente til en sen aftentime, hvor dyrene er hjemme alle sammen og er forholdsvis rolige. Hvis boet sidder skjult, i en hulmur eller i jorden, kan man tilpudre det hul eller den sprække, som gedehamsene flyver ud og ind af, med et insektpudder. Dyrene vil så selv bringe giften med ind i boet og et par dage efter vil det være dødt. Gedehamse er aggressive over for mennesker, der piller ved deres bo, så man skal ikke dvæle for længe ved boet når man bekæmper dem. Boet skal ikke nødvendigvis fjernes.