Lat: Stegobium paniceum – No: brødbille – SV: brödbagge – En: drugstore beetle – Ty: Brotkäfer
2 – 4 mm lang, rødbrun og fint behåret. Er udbredt over hele verden. Den kan leve i brød, ikke i friskbagt franskbrød o.l., men i hårdtbagte varer eller gammelt, tørt brød. Den kan leve i mange slags ting: Kiks, hundekiks, småkager, korn, ris, makaroni, krydderurter og apotekervarer for blot at nævne nogle. Det var brødbiller som gamle dages søfolk måtte banke ud af beskøjterne.
Selv om dens kost forekommer os tør er brødbillen ikke tørketolerant. Nar luftfugtigheden falder til under 50-60 % RH er den ikke i stand til at formere sig. Ved en temperatur på under 17 °C går formeringen i stå. Udviklingen fra æg til voksen tager 2 – 3 måneder ved 22 °C. Optimaltemperaturerne ligger mellem 25 og 28 °C, hvor en brødbille-bestand kan vokse 7,5 gange på en måned. Det er relativt langsomt og brødbiller gør sjældent alvorlig skade i varer med kort lagringstid.

En brødbille-hun kan lægge 100 æg og gør det i varerne eller i sprækker i nærheden. De nyklækkede larver er kun 0,5 mm lange, men er meget aktive. De kan leve en uges tid uden føde og er ferme til at trænge ind i pakninger, som ikke slutter absolut tæt.
Senere bliver brødbillelarverne fede og sløve og de er nu ret hjælpeløse hvis de ved et uheld kommer ud af varen. De voksne biller tager ikke føde til sig. De er gode flyvere og søger mod lyset. Man kan ofte finde dem i vinduerne langt fra det sted, hvor de har udviklet sig.