Lat: Blatella germanica – No: tysk kakerlakk – Sv: tysk kackerlacka – En: German cockroach – Ty: Deutsche Schabe, Hausschabe

Den almindeligste af de kakerlakker, som optræder i forbindelse med fødevarer her i landet. Den bliver ca. 12 mm lang og har veludviklede dækvinger, som dækker hele bagkroppen. Brystskjoldet er gulbrunt med to mørke striber. Under dækvingerne ligger de ret veludviklede flyvevinger. De bruges ikke til at flyve med, men benyttes en sjælden gang som en slags svæveplaner, når kakerlakken springer fra borde og hylder ned på gulvet. Kakerlakkerne er altædende, men man finder dem sjældent i selve fødevarerne. De er aktive når det er mørkt. Når det er lyst sidder de gerne i revner og sprækker i nærheden af ovne, varmerør, køleskabsmotorer og andre steder, hvor de kan finde de temperaturer på mellem 25 og 33 oC, som de helst vil opholde sig ved.

Kakerlakker er selskabelige dyr. Et stof, der virker tiltrækkende og samlende på dem, udskilles fra nogle kirtler i tarmen og frigøres siden hen fra ekskrementerne. Parringsadfærden styres også af duftsignaler. Hunnen udskiller duftstoffer, som i ringe koncentration virker tiltrækkende på hanner, medens højere koncentrationer af det samme duftstof udløser selve parringsspillet. Disse tiltrækkende duftstoffer, feromoner, anvendes i nogle kakerlakfælder.Hunnerne lægger deres æg i brune kapsler. Ægkapslerne er inddelt i 30-40 små rum, der hver indeholder et æg. Hos den tyske kakerlak bærer hunnen rundt med kapslen – stikkende ud af kønsåbningen – lige til ungerne begynder at myldre ud. Udviklingen forløber gennem 6 -7 nymfestadier, som er forholdsvis bredere og mere mørkt farvede end de voksne dyr. De små nymfer kan gemme sig i sprækker, som kun er 1,6 mm brede (en gravid hunkakerlak skal bruge 4,5 mm). Udviklingen tager godt 2 måneder ved 30 oC, medens den tager et halvt år ved 21 °C. Tyske kakerlakker: har det bedst på fugtige, varme steder med adgang til vand. De klatrer godt og kan findes overalt i lokaler, fra gulv til loft. Spredningen sker her i landet ganske overvejende passivt. Dyrene fragtes omkring i varer eller med
tom emballage. Hulrummene i ølkasser er for eksempel gode gemmesteder for kakerlakker. Kakerlakker kan beskadige fødevarer ved at gnave af dem, ved at forurene dem med deres ekskrementer og ved den ubehagelige lugt, som kakerlakker har. Hertil kommer, at det i almindelighed er en dårlig reklame for et firma at der følger kakerlakker med varerne.