Lat: Psocoptera eller Copeognatha – No: støvlus – Sv: dammlöss – En: booklice – Ty: Staublause, Bücherlause
Støvlus er en insektorden, der i Europa omfatter flere hundrede arter. Det er små, blødhudede insekter med ret brede hoveder. De bliver aldrig ret store, højst 1 – 2 mm i længden, og de kan kun artsbestemmes under et mikroskop. De fleste er blege og gullige, men der findes også enkelte mørkt farvede arter. De støvlusearter, der lever ude i naturen har i reglen vinger og holder især til på lav og mos. De indendørs arter har gennemgående meget små eller slet ingen vinger. Kun enkelte af de mørkt farvede arter har rigtige, funktionelle vinger. Når denne slags vingede støvlus optræder i levnedsmidler er det ikke ualmindeligt at se de løse, afrevne vinger ligge fordelt mellem dyrene i varen. De indendørs støvlus foretrækker fugtige, mørke steder og de er mest almindelige i kælderrum, på lofter og på fugtige ydervægge i rummene.
Det hænger bl. a. sammen med, at de ikke tåler udtørring og at de lever af de skimmelsvampe, der under fugtige forhold trives på væggene. De samme svampe, der ikke kan ses med det blotte øje, findes også, sammen med støvlusene, i fugtige møbler, på fugtigt papir og ikke mindst i fugtigt hø og halm. I nybygninger kan der ses mange støvlus de første 2 – 3 år, men deres antal aftager efterhånden som bygningen bliver mere tør. I lidt ældre, tørre huse holder de for eksempel til under køkkenvasken, på steder, hvor bagsiden af et møbel står op mod en kold ydervæg og i badeværelset. Om efteråret, når fugtigheden bliver større indendørs, kommer de frem og græsser på den usynlige svampevækst, der også er en følge af efterårsfugtigheden. Ved juletid bliver der normalt for tørt til at de kan leve frit fremme og resten af året indtil næste efterår lever de ubemærket på skjulte steder.
I køkkener finder man navnlig støvlusene i stivelsesholdige varer, især mel og grynvarer. Den klassiske forbrugersituation er, at støvlusene vrimler i en pose mel og derfra måske ud over alt andet i nærheden. Det er heller ikke så mærkeligt for støvlusene formerer sig året rundt når der blot er passende varmt og fugtigt. Hver støvlusehun kan lægge et par hundrede æg. Udviklingen fra æg til voksen tager blot en måned. Støvlusenes unger ligner de voksne, men er lidt mindre.
Støvlus i melposer har ofte givet anledning til diskussioner mellem kunde og forhandler. Dyrene er ganske harmløse og da de ikke kan grave i melet, er de kun på overfladen. Mel med mange støvlus bør kasseres. Ikke fordi, der er støvlus, men fordi deres tilstedeværelse viser, at varen muligvis er let muggen og med ukendte svampe bør man ikke tage chancer.
Er det en nyindkøbt vare, der indeholder støvlus allerede når posen åbnes, er det næppe forbrugerens egne støvlus, der er på spil. Anderledes forholder det sig når en melpose har stået i flere uger, åbnet eller uåbnet, hos forbrugeren og den så viser sig at være godt befængt med støvlus. Her kan man ikke umiddelbart udrede om det er dyr, der stammer fra detailhandlerens lager eller tidligere distributionsled eller om det er kundens egne støvlus, der har fundet frem til det let fugtige mel. Det må betragtes som godt købmandsskab at varer med støvlus erstattes med tilsvarende nye af samme fabrikat, så kunden kan få lejlighed til at overbevise sig om, at netop disse varer normalt ikke indeholder støvlus. Samtidig bør detailhandleren undersøge om de øvrige dele af samme parti nu også er i orden.
Støvlus bekæmpes ved at fjerne fugten fra lokaler og varer ved hjælp af tørring, ventilation og opvarmning og ved isolering af kolde, og derfor fugtige vægge. Behandling af klamme vægge med et mug- og skimmeldræbende middel kan undertiden give resultat, men på længere sigt er det nødvendigt at fugten fjernes helt. Dyrene er allestedsnærværende og de vil hurtigt dukke op på de steder, hvor forholdene er gunstige for dem. Til at slå masseforekomster ned i lokaler kan man anvende almindelige sprøjtemidler til husholdningsbrug, for eksempel med pyrethrin og supplere denne behandling med støvsugning. Det hjælper for en kort tid, så man får tid til at iværksætte den egentlige bekæmpelse, som går ud på at fjerne fugten.