Den egentlige rottebekæmpelse er pålagt den enkelte kommune.
På levnedsmiddelvirksomhederne er det den tilsynsførende hygiejniker, der skal føre tilsyn med såvel rottesikring som rottebekæmpelse på virksomheden.
I levnedsmiddelvirksomheder skal bekæmpelse med kemiske midler så vidt muligt undgås. Der er en risiko for forurening af fødevarerne og de døde rotter lugter ubehageligt. Derimod kan man med fordel anbringe kasser med rottegift på strategiske steder uden for bygninger, så eventuelle strejfrotter bekæmpes inden de finder vej ind i virksomheden og etablerer sig der. Er der kommet rotter indenfor bør man bruge smækfælder, så døde dyr let kan fjernes. Brug et stort antal fælder. Anbring dem med udløsermekanismen ind mod væggene og sørg for at lokkemaden sidder godt fast. I særlige tilfælde må man ty til bekæmpelse med gift.
Miljøministeriet udsender hvert år en liste over de bekæmpelsesmidler, der må anvendes til rottebekæmpelse.