Ostefluen

Lat: Piophila casei – No: osteflue – SV: ostfluga – En: cheese skipper, meat skipper – Ty: Käsefliege

De små mørke ostefluer kan lægge deres æg i andet end ost, for eksempel i andre mælkeprodukter, i kødvarer og i ekskrementer. Hver hun lægger op til 500 æg, som anbringes i sprækker i føde eller lige i nærheden. Ved 27 – 32°C klækker æggene på et døgn og de nyklækkede larver borer sig ned, ofte ret dybt.

Larverne bliver 8 mm lange og kaldes springere, fordi de har en fantastisk evne til at hoppe. De gør det ved at krumme sig sammen, bide sig selv i halen, spænde musklerne og så give slip. De springer let 15 – 20 cm op i luften. De fuldvoksne larver forlader føden og forpupper sig i mørke hjørner eller sprækker i nærheden.

Puppestadiet varer 6 – 8 dage ved temperaturer mellem 25 og 30°C. Larverne er ikke nemme at komme til livs i selve levnedsmidlerne, hvor man jo ikke kan hælde gift på dem. De kan leve i timevis ved 50°C og op til tre dage ved minus 15°C. De fuldvoksne larver kan holde sig i live i et halvt års tid ved 9 – 10°C.

Osteflue, voksen og larver

Osteflue, voksen og to larver

Om forfatterne til ovenstående indhold fra bogen:
Skadedyr i Levnedsmidler

Henri Mourier
Cand.scient i biologi fra Københavns Universitet (1955 - 1962).
Ledende biolog hos Statens Skadedyrslaboratorium (1962 - 2000).

Forfatter til bøger og artikler:
- "Skadedyr i Hus og Hjem"
- "Væggelus, stik og kløe"
- "Skadedyr i Levnedsmidler"
- "Husets Dyreliv"
- "Skadedyr i Træ"
- "Stuefluen"

» Læs mere om Henri Mourier på Pestium.dk
» Læs mere om Henri Mourier på Wikipedia.org 

Thorkil E. Hallas
Cand.scient i biologi på Københavns Universitet.
Zoolog på allergiklinikken på Rigshospitalet (1998 - 2011).

Forfatter til bøger og artikler:
- "Væggelus, stik og kløe"
- "Skadedyr i Levnedsmidler"

- "Bekæmp miderne rigtigt"
- "Husstøvmide-allergi"
- "Lopper"
- "Hundepelsmider - lille årsag, stor kløe"

» Læs mere om Thorkil E. Hallas på Pestium.dk