Lat: Piophila casei – No: osteflue – SV: ostfluga – En: cheese skipper, meat skipper – Ty: Käsefliege
De små mørke ostefluer kan lægge deres æg i andet end ost, for eksempel i andre mælkeprodukter, i kødvarer og i ekskrementer. Hver hun lægger op til 500 æg, som anbringes i sprækker i føde eller lige i nærheden. Ved 27 – 32 oC klækker æggene på et døgn og de nyklækkede larver borer sig ned, ofte ret dybt.
Larverne bliver 8 mm lange og kaldes springere, fordi de har en fantastisk evne til at hoppe. De gør det ved at krumme sig sammen, bide sig selv i halen, spænde musklerne og så give slip. De springer let 15 – 20 cm op i luften. De fuldvoksne larver forlader føden og forpupper sig i mørke hjørner eller sprækker i nærheden.
Puppestadiet varer 6 – 8 dage ved temperaturer mellem 25 og 30 °C. Larverne er ikke nemme at komme til livs i selve levnedsmidlerne, hvor man jo ikke kan hælde gift på dem. De kan leve i timevis ved 50 °C og op til tre dage ved minus 15 °C. De fuldvoksne larver kan holde sig i live i et halvt års tid ved 9 – 10 °C.