Lat: Trogoderma granarium – No: khaprabille – Sv: khaprabagge – En: khapra beetle – Ty: Khapra Käfer
Khaprabillen er en lille, oval og mørkebrun bille. Den er mellem 1,5 og 3 mm lang. Den stammer fra Indien. Ordet khapra er indisk og betyder mursten. Billen har fået navnet fordi den ofte samler sig i store mængder i fuger i murene på de lagre, hvor den huserer. Den er blevet spredt til så godt som alle tropiske og subtropiske lande og optræder her som et af de mere grådige skadedyr på korn- og foderstoflagre. Khaprabillen er nemlig, i modsætning til de førnævnte klanner-arter, planteæder.
Hunnen lægger omkring 50 æg løst i foderet. Ved 30 °C tager udviklingen fra æg til voksen bille ca. 40 dage. Ved 25 °C tager det mindst 60 dage og under 24 °C kan khaprabillen ikke forplante sig. Hvis forholdene bliver ugunstige kan larverne gemme sig revner og sprækker og gå i en slags dvale. På den måde kan de overleve i årevis indtil der igen kommer foder på lageret. Billens evne til at gemme sig gør bekæmpelsen besværlig. Her i landet har der levet khaprabiller på nogle malterier. Det forhindrede i en årrække eksport af dansk maltbyg til visse mellemamerikanske lande. I øjeblikket er Danmark i princippet fri for khaprabiller, men de kan når som helst importeres med foderstoffer.
Denne uanselige bille er blevet et af verdens mest upopulære lagerskadedyr. Det har bl.a. følgende baggrund. Khaprabillen blev indført til USA på et tidspunkt i 1952 – 1953. Her bredte den sig hurtigt til en stor del af de amerikanske malterier, møllerier og kornlagre og det kostede enorme summer at få den bekæmpet. I dag er khaprabillen uønsket i importvarer i det meste af verden.