Der er stor forskel på menneskers følsomhed over for væggelusebid. Nogle, omkring 10 % af befolkningen reagerer overhovedet ikke. Det vil sige, at de kan afgive blod til en større population af væggelus uden at mærke det, og måske først opdage dyrene ved et tilfælde. Hos de flest efterlader væggelusebiddene røde kløende knopper, en allergisk reaktion på de artsfremmede æggehvidestoffer i væggelusens spyt.
Netop fordi vi reagerer så forskelligt på insektbid, er det svært, for ikke at sige umuligt, umiddelbart at skelne den ene slags kløende udslet fra den anden, og sagen kompliceres yderligere af, at biddene kan forveksles med hudreaktioner der skyldes overfølsomhed.
For at få en ledetråd må man tage i betragtning om man bliver bidt udendørs eller inde, hvornår på dagen det sker og hvor på kroppen sporene optræder. Bliver man bidt om natten, på blottede legemsdele måske på et hotelværelse er der stor sandsynlighed for at det drejer sig om væggelus, men det kunne jo også være stikmyg. Har man fået et par lopper med i seng, vil de fortrinsvis bide under tøjet, helst hvor det strammer, eller de bider hvor kroppen har været i kontakt med underlaget, de vil nemlig gerne kunne stemme imod, når de skal bore snablen ind.