Myrerne (Formicidae) har for ca. 100 millioner år siden, udviklet sig fra små enlige hvepse af en slags. Nogle myrer har da også stadig en egentlig giftbrod, ligesom hvepsene. Disse stikmyrer kan angribe hvis man kommer til at sætte sig i deres tue.
Der er normalt ingen tvivl om, hvad det drejer sig om. Et stikmyrebo i græsplænen kan bekæmpes med et vandemiddel til myrebekæmpelse. De myrer som af og til dukker op indendørs, de sorte havemyrer, har ingen brod. Giftkirtlerne findes dog og de kan sprøjte giften ud i en stråle. Giften består overvejende af myresyre, men de sorte havemyrer angriber ikke mennesker. Det gør de store, røde skovmyrer derimod, og det gør ondt for de søger at bide hul på huden samtidig med at de sprøjter.
Skovmyrer
Skovmyrerne er nyttige dyr som tager mange skadelige insekter, men en stor tue lige i nærheden af huset kan være generende. Hvis man vil redde skovmyresamfundet kan man skovle reden op i en presenning og sætte den ud et passende sted i en skov. Alternativt kan boet bekæmpes med insektpudder.
Faraomyren, Monomorium pharaonis
Faraomyren er en ganske lille, kun 2 mm lang, lys gullig myre. Den er oprindeligt tropisk og her i landet er den helt afhængig af opvarmede bygninger. Faraomyren kan være generende i private husholdninger, hvor den opsøger fødevarer. Disse små myrer opsøger med forkærlighed sår, hvis de har lejlighed til det, og det kan gå hårdt ud over sengeliggende mennesker. Faraomyrerne trænger gerne ind under forbindinger og gipsbandager hvor de kan være årsag til kløe og andet ubehag. De optræder ikke sjældent på hospitaler. Bekæmpelsen er vanskelig og kræver normalt professionel assistance.