En honningbi-familie kan bestå af over 50.000 individer. I hver familie findes kun en æglæggende dronning. Arbejderne indsamler føde, nektar og pollen, og de opfører inde i reden vokstavler, som består af to lag sekskantede celler. I nogle af cellerne sidder bilarverne. Andre celler bruges til opbevaring af forråd. Hele honningbi-familien overvintrer. Bierne klarer vinteren med den føde, de har samlet i løbet af sommeren – eller med det sukker, biavleren har givet dem i bytte for honningen. Derfor optræder de med nogenlunde fuld styrke fra det tidlige forår.
Sværmen
Efter en kraftig formering sidst på foråret bliver der ofte for trangt i boet. Trængslen stimulerer arbejderne til at opfostre et antal nye dronninger. Den stærkeste overtager ledelsen i den oprindelige familie, men inden det sker, har den gamle dronning forladt stedet med en sværm, omkring halvdelen af familien. Sværmen slår sig midlertidigt ned som en myldrende, pæreformet klump under en gren eller i en busk, og her bliver den hængende, normalt et par dage, indtil spejderbierne, som søger i alle retninger, har fundet et passende hulrum til den nye bolig. Honningbierne er ikke særligt stikkelystne medens de sværmer.
Når sværmen hænger frit fremme er det let for en biavler at hente den. Har den først slået sig ned i en hulmur, er det næsten umuligt at få fat den.