Ost, svesker, samt grovvarer som hø, halm, korn, raps, mel og tørfoder til husdyr kan indeholde mange mider. Miderne er der kun når varen er fugtig. Lagermiderne har det til fælles, at de kun forekommer i varer, hvor mikroorganismerne – i form af bakterier og svampe – allerede er til stede i enorme antal.
Hudkløe
Ved håndtering af midrede varer kan man få et kløende udslet på huden, især på hænder og underarme. Det kaldes “grossererkløe”, “urtekræmmerfnat. Udslettet tilskrives miderne. Imidlertid må man huske på, at lagermider er forholdsvis store – op til 1/2 mm lange, så det er i reglen dem, man ser, når man undersøger en vare. Derfor er det langt fra sikkert, at det er miderne, der er årsag til hudkløen. Det kan lige så godt være mikroorganismerne og det aggressive kemiske miljø, de danner omkring sig.
Mange forskellige
I ost er det fortrinsvis ostemiden, Tyrolichus casei, man finder i revner i selve osten. På overfladen af tørret frugt lever sveskemiden, Carpoglypus lactis. I de øvrige varer domineres mide faunaen af slægterne Acarus, Lepidoglyphus, Tyrophagus samt specielt i hø også Tydeus og Tarsonemus.
Lagermiderne lever hovedsageligt af mikroorganismerne i varerne. En af undtagelserne er en rovmide, Cheyletus eruditus, der overfalder og udsuger de øvrige lagermider. Den er nært beslægtet med pelsmiderne og kan forveksles med disse. Den indsprøjter sine fordøjelsesenzymer i byttet og kan – måske – gøre det samme på menneskehud.
Allergi
Mange mennesker udvikler overfølsomhed over for lagermider i deres omgivelser. Symptomerne kan være kløe i øjne og næse, snue eller astmaanfald hver gang, man udsættes for støv fra midrede varer. Det er særlig ansatte i landbrugssektoren, det går ud over. Den mide, man oftest reagerer på, er Lepidoglyphus destructor – en af de almindeligste mider i lagret korn, hø og halm. Her er miljøsanering ikke løsningen. Man kan beskytte sig med åndedrætsværn, blive vaccineret mod lagermiderne eller tage anfaldsdæmpende medicin. Alternativet er at skifte erhverv.