Latin: Sciurus Carolinensis
Det grå egern findes endnu ikke i Danmark eller i nogen af vores tætte nabolande. Men har man været en tur i London, England, har man helt sikkert stiftet bekendtskab med det lille grå egern, der er meget udbredt i England og i Italien.
Det grå egern er meget uønsket i Danmark, da det vil have en negativ indvirkning på vores natur på flere måder. Det grå egern vil udkonkurrere det danske røde egern, da det røde egern ikke formerer sig lige så hurtigt som det grå egern. Derudover kan det grå egern være bærer af koppevirus (SPQV), som er dødeligt for det røde egern.
Det grå egern kan skade vores fugleliv, da det æder både fugleæg og unger og konkurrer med fuglene om rede pladser.
Slutteligt vil forekomsten af grå egern i de danske skove kunne forringe kvaliteten af tømmeret og ændre artssammensætningen i skoven, fordi de grå egern river bark af træerne, der svækker træerne og gør dem modtagelige overfor svampe- og insektangreb.
Udseende
Som navnet indikerer, har det grå egern oftest grå pels, men farven kan dog variere og på undersiden er egernet hvidt.
Kropslængden er mellem 23 og 30 centimeter og dertil kommer den store busede hale, der kan blive 19-25 centimeter lang. Det grå egern har en kropsvægt på omkring 500 gram.
Det grå egern er altså væsentligt større end det røde egern som vi kender herhjemme. Det røde egern har en kropslængde på omkring 20 centimeter og en hale på godt det samme.
Biologi og adfærd
Det grå egern lever for det meste i skove og parker, men kan sagtens slå sig ned i landbrugsområder og i private haver. Det grå egern er langt mindre sky overfor mennesker end det røde egern og kan på den måde også være til større gene, hvis de slår sig ned på områder hvor mennesker færdes.
Hunnerne er kønsmodne, når de er omkring et år og herefter kan de føde to kuld om året med to til fire unger pr. kuld.